Stovky migrantů po odmítnutí Italů poplují čtyři dny do Valencie

Spolupracovnice ČT ve Španělsku Ľubica Zlochová k přesouvání migrantů (zdroj: ČT24)

Většina z více než šesti stovek migrantů na palubě lodi Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée se přemístí na plavidla italského námořnictva, která je dopraví do Španělska. Migranty předtím odmítly přijmout Itálie i Malta.

Aquarius má kapacitu pouze 550 lidí. Zhruba pět stovek migrantů se přemístí na dvě italské lodě a trojice plavidel poté společně popluje do Valencie, informoval dobrovolník působící na lodi francouzské neziskové organizace Alessandro Porro.

Řešení nepovažuje SOS Mediterranée za nejšťastnější: tři lodě určené pro pátrací a záchranné akce na moři budou několik dní z operací vyřazeny, řekl Porro. „Je nám líto, že tahle situace povede k více mrtvým,“ dodal.

Plavidlo, které bylo v pondělí večer několik desítek kilometrů od Malty, dostalo od maltského námořnictva zásoby potravin a vody. Ty ale stačily jen na jeden den. Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou přitom nejméně čtyři dny cesty. Později Aquarius obdržel další zásoby.

Korsika se nabídla otevřít přístav

Ve svízelné situaci, kdy ještě nebylo oznámeno řešení, nabídl brzy ráno předseda korsické výkonné rady Gilles Simeoni, že loď francouzské neziskové organizace může přistát s uprchlíky v jednom z korsických přístavů.

Na palubě lodi Aquarius bylo 629 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a sedm těhotných žen. Čtyři těhotné ženy byly přepraveny na italský ostrov Lampedusa.

Itálie ji do přístavu nevpustila v neděli a obrátila se na Maltu, aby uprchlíky přijala ona. Malta ale uvedla, že záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je Itálie, takže případ nespadá do maltské kompetence.

Španělský premiér Pedro Sánchez nakonec v pondělí nabídl, že loď může přistát ve východošpanělském přístavu Valencie. Španělská ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová v rozhlase Cadena SER uvedla, že Itálii hrozí za to, že loď odmítla přijmout, právní odpovědnost. „Mohla by vzniknout právní odpovědnost kvůli porušení smluv o dodržování lidských práv,“ řekla Delgadová.

Orbán rozhodnutí Itálie ocenil

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini z protiimigrační strany Liga naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů.

Rozhodnutí italské vlády uzavřít přístavy lodím neziskových organizací, které pomáhají s pátracími a záchrannými akcemi ve Středomoří, přivítal maďarský premiér Viktor Orbán. „Poslouchat tolik let, že námořní hranice nelze chránit, bylo vskutku depresivní,“ řekl na tiskové konferenci. Itálie podle něj „konečně“ prokázala vůli námořní hranice chránit.

Události ČT: EU stále debatuje o řešení migrační krize (zdroj: ČT24)