Francie si neví rady s mladými džihádisty. Scházet se nepotřebují, stačí jim internet

Francie si neví rady s mladými džihádisty. Scházet se nepotřebují, stačí jim internet (zdroj: ČT24)

Ve Francii vyrostla nová generace džihádistů, která má podíl skoro na všech útocích spáchaných v zemi za posledních osm let. Ve městě Rakká nedávno syrské demokratické síly dopadly muže, jehož hlasem se teroristé přihlásili k atentátu v Nice. Nově francouzská policie zadržela také člena Islámského státu (IS), který loni v zemi dostal politický azyl. Pak se ovšem zjistilo, že se Iráčan podílel na masakrech v Tikrítu.

Bývalý irácký uprchlík je nyní vyšetřován kvůli zločinnému spolčení v souvislosti s teroristickými aktivitami a kvůli připojení k ozbrojené skupině usilující o spáchání válečných zločinů. Irácké úřady ho údajně podezřívají z toho, že byl místním vůdcem IS v oblastech Tikrítu a Samary, přibližně 100 kilometrů severně od Bagdádu. Muž je podezřelý z podílu na masakru až 1700 zajatců z irácké armády z vojenské základny Speicher v červnu roku 2014.

Ve Francii bylo od roku 2015 při teroristických útocích spáchaných islamistickými radikály zabito více než 240 lidí. Nebezpečná je zejména generace dnešních třicátníků – lidí, kteří byli dříve násilnými kriminálníky a kteří teď vraždí ve jménu IS.

„Dozvěděli jsme se o těch útocích před několika dny a ohromně nás potěšily. A očekáváme, že další bratři si z nich vezmou příklad,“ přivítal kupříkladu francouzský džihádista Salim Beghalem v roce 2015 informaci o masakru v redakci Charlie Hebdo.

Teroristy dlouho školil „Bílý emír“

Hned na podzim téhož roku zemřelo v Paříži 130 lidí. Teroristé se k útokům přihlásili hlasem veterána francouzského džihádu Fabiena Claina. Ten patřil k nebezpečné teroristické buňce z jihozápadní Francie, která se scházela na farmě v pyrenejské vesnici Artigat. Pobýval zde i Mohamed Merah, který v roce 2012 zavraždil v Toulouse sedm lidí včetně tří malých židovských dětí.

Do Artigatu jezdil za Olivierem Corelem, jemuž se přezdívá „Bílý emír“. Jakožto muslimský radikál utekl v 70. letech ze Sýrie do Francie a začal své myšlenky šířit tam. Vraždy svého žáka ovšem odsoudil. „Jsem otřesený tím, co se děje. Zabíjet děti? To přeci nejde,“ konstatoval bývalý člen syrského Muslimského bratrstva.

Francouzi přesto považují Corela za duchovního otce zdejších teroristů. Po Bataclanu ho policie zadržela, nakonec ale dostal jen půlroční trest za neoprávněné držení zbraně. Většina jeho žáků je dnes po smrti nebo ve vězení. Po nich ovšem přišla nová generace džihádistů, kteří už se nepotřebují nikde scházet, protože si vystačí s internetem. A jejich počet je několikanásobně vyšší.