Trump chce další desítky milionů dolarů na opravu věznice Guantánamo. „Nacpeme ho zlými hochy,“ říkal

Trump chce zrekonstruovat obávanou věznici Guantánamo (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump žádá o další desítky milionů dolarů na rekonstrukci věznice Guantánamo, do které USA už nyní lijí obdobné finanční obnosy. Trump by do nechvalně proslulého zařízení rád poslal víc vězňů. Jeho předchůdce Barack Obama se věznici mimo jiné i kvůli vysokým nákladům snažil zrušit – marně.

Obama nedokázal svůj slib, že věznici ležící na Kubě uzavře, splnit ani za celých osm let, kdy byl ve funkci. Pokaždé se mu postavil Senát a tamní republikáni. „Plán, který předkládáme, není jen správná věc pro naši bezpečnost. Také ušetří peníze,“ hlásal exprezident.

S příchodem Trumpa se ale osud Guantánama mění. Zatímco Obama zdejší cely spíš vyklízel, Trump má opačné plány. „Ponecháme Guantánamo otevřené. A nacpeme ho zlými hochy. Nacpeme tam spoustu zlých hochů,“ uvedl současný šéf Bílého domu.

Pro jedny je věznice možná sporná, ale nutná daň k ochraně Ameriky, pro jiné naopak symbol jejího ohrožení. Vězení zavedla Bushova vláda jako odpověď na útoky z 11. září 2001. Prošlo tudy několik set vězňů podezřelých z terorismu. Tyto osoby byly vyslýchány, některé mučeny, dlouhodobě zadržovány bez soudu.

Nekompromisní praktiky však údajně pomohly najít ty nejobávanější radikály. „Plánujeme z něj (každého podezřelého) dostat vše, abychom do budoucna zabránili teroristickým útokům,“ uvedl v dubnu 2002 tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld.

Guantánamo
Zdroj: ČT24

Do rekonstrukce Guantánama jdou už nyní miliony dolarů: celkem osm na zdravotní blok, dvanáct na ten jídelní – a dokonce 115 k přestavbě jedněch z kasáren. Trump teď žádá zákonodárce o další velké sumy. „Splnění úkolů si žádá investice. Ano, je to hodně peněz, ale budovat potřebné prostory zkrátka má svou cenu,“ podotkl člen stálé vojenské jednotky na Guantánamu John Ring.

Vedle zdejších cel ale stárnou i jejich obyvatelé. Tvrdé podmínky se podepsaly na zdraví většiny z nich, což znamená další výdaje. „Víme, že dřív nebo později budeme muset řešit invalidní vozíky. Zcela nové zařízení, blok 8, nahradí to současné a bude k tomu uzpůsobené, stejně jako k pojízdným postelím,“ prohlásil admirál Ring.

Investice mají zajistit chod Guantánama na mnoho dalších let. Chod věznice vyjde americké daňové poplatníky ročně na skoro půl miliardy dolarů.