Rada bezpečnosti OSN je kvůli Gaze ochromená. Nedokáže odsoudit ani Izrael, ani Palestince

Zpravodaj ČRo Macháček: Hamas je podle Izraele vojensky i finančně oslabený (zdroj: ČT24)

Rostoucí napětí v Pásmu Gazy je varováním, jak blízko je svět každý den válce. Na mimořádné schůzi Rady bezpečnosti OSN v New Yorku to ve středu řekl koordinátor OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaj Mladenov. Jednání skončilo bezvýsledně. Radu svolaly Spojené státy, které chtěly prosadit deklaraci odsuzující akce palestinských ozbrojenců, což se jim nepodařilo.

Klid zbraní mezi Hamasem a Izraelem se v současné době dodržuje, informoval z Gazy zpravodaj ČRo Štěpán Macháček. „Izraelské nálety mířily zřejmě skutečně pouze na vojenské cíle hnutí Hamas a Islámský džihád, nikdo nepřišel o život ani tady v Gaze, přestřelka se kupodivu obešla bez velkých škod,“ uvedl novinář s tím, že podle Izraele je Hamas v současné době vojensky i finančně oslabený.

Rozporná stanoviska vůči incidentu na Blízkém východě ochromila Radu bezpečnosti OSN, upozornila agentura AP. Její členové nebyli schopni dohodnout se na žádné akci.

Podle Mladenova by světové společenství mělo hnutí Hamas za útoky proti Izraeli „jednoznačně odsoudit“. Nebezpečné zostření napětí ale podle něj nelze oddělit od dvouměsíčních protestů na hranicích Pásma Gazy, při nichž bylo izraelskou palbou zabito kolem 110 Palestinců.

Schůzi vyvolal úterní útok, při kterém na izraelské území dopadlo přes sto raket a granátů odpálených z Gazy. Šlo o nejrozsáhlejší palbu za poslední roky. Izraelské letectvo odpovědělo nálety na sklady zbraní a další cíle palestinského hnutí Hamas a radikální organizace Islámský džihád.

USA pro změnu blokují odsouzení Izraele

Americká stálá zástupkyně Nikki Haleyová tvrdě odsoudila státy, které odmítají odsoudit útoky radikálů na Izrael. Podobná rezoluce navrhovaná Spojenými státy ve středu neprošla. „Jakmile se věc týká Izraele, měří se dvojím metrem,“ kritizovala americká zástupkyně kritiky židovského státu.

Spojené státy ale předtím zablokovaly hned tři rezoluce odsuzující zásahy Izraele proti palestinským protestům.

Hranice Gazy s Izraelem se v posledních dvou měsících stala dějištěm masových protestů, které organizoval zejména Hamas. Palestinci při nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali ostrou palbou.

Zraněným Palestincům pomohou chirurgové Červeného kříže

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví zemřelo 116 Palestinců, nejméně 60 z nich během protestů, které se konaly během kontroverzního otevření americké ambasády v Jeruzalémě 14. května. Na 13 tisíc Palestinců bylo zraněno, mnozí z nich byli postřeleni. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) nyní oznámil, že do Pásma Gazy vyšle dva týmy chirurgů, kteří pomohou pečovat o Palestince, již byli těžce zraněni při izraelské palbě. Červený kříž na místě rovněž pomůže založit chirurgické oddělení určené k péči o těžce
zraněné, informovala agentura Reuters.

„Tato infuze lékařských zkušeností a materiálu urychlí dlouhou cestu k obnově a pomůže přetíženému a stresovanému zdravotnictví,“ uvedl šéf MVČK pro Blízký východ Robert Mardini.

  • Je součástí Organizace spojených národů a odpovídá za zajištění světového míru, mezinárodní bezpečnosti a řešení konfliktů. Zatímco usnesení ostatních orgánů jsou ve vztahu k členským státům OSN pouze doporučující, rezoluce Rady bezpečnosti jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou.
  • Stálými členy Rady bezpečnosti s právem veta jsou:
    Čína
    Francie
    Rusko
    Spojené království
    USA
  • Všech pět stálých členů Rady bezpečnosti je shodných s pěti jadernými mocnostmi, které jsou signatáři Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.
  • Nestálými členy v roce 2020 jsou:
    Belgie
    Dominikánská republika
    Estonsko
    Indonésie
    Jihoafrická republika
    Německo
    Niger
    Svatý Vincenc a Grenadiny
    Tunisko
    Vietnam

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamasu jsou životní podmínky většiny obyvatel pásma neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně.

Nemocnice mají dlouhodobý nedostatek zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.