Česká diplomacie ocení osm statečných z Rudého náměstí

Ocenění Gratias agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí letos dostane skupina osmi Rusů, kteří v roce 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci Československa. Uvedl to web Hlídací pes s odkazem na Knihovnu Václava Havla a neoficiální zdroje z ministerstva zahraničí. Černínský palác informaci nepotvrdil. Cenu Gratias agit udělovanou ministrem zahraničí od roku 1997 by měli převzít poslední tři žijící členové skupiny - Pavel Litvinov, Taťjana Bajevová a Viktor Fajnberg, uvedl server.

Skupina mladých Rusů, známá také jako osm statečných, protestovala 25. srpna 1968 na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Přinesli československou vlajku a transparent s nápisem „Za naši i vaši svobodu“, připomíná server.

Kromě tří zmíněných se proti okupaci postavili také lingvista Konstantin Babickij, básník Vadim Delone, dělník Vladimir Dremljuga, básnířka a překladatelka Natalja Gorbaněvská a lingvistka Larisa Bogorazová.

„Jejich protest dlouho netrval; během několika minut byli napadeni a poté i zatčeni komunistickou policií. Odsouzeni pak byli k několikaletým trestům vězení, k pobytu v pracovních táborech, psychiatrických léčebnách nebo ve vyhnanství,“ uvádí server.

Ocenění dostali Bělohlávek, Sáblíková či Sís

Ceny Gratias agit se letos budou udílet v pátek 8. června. Ocenění dostávají lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí.

Mezi loňskými laureáty byli například zesnulý dirigent Jiří Bělohlávek nebo rychlobruslařka Martina Sáblíková. V předchozích letech byla cena udělena například olympioničce Věře Čáslavské, autorovi dětských knih Petru Sísovi, hokejistovi Jaromíru Jágrovi nebo izraelskému historikovi českého původu Jehudovi Bauerovi.