Třicetiletému Američanovi se nechtělo z domu. Rodiče jej nechali vystěhovat soudně

Horizont ČT24: Západní společnost ovládl fenomén mamahotelů (zdroj: ČT24)

Manželský pár z New Yorku zažaloval vlastního syna za to, že se odmítá odstěhovat z rodného hnízda. Soud dal nakonec rodičům za pravdu a mladému muži nařídil vystěhování. Nejde přitom o jednotlivý případ, ale trend, který se šíří západní společností. Třicátníků, kteří se nedokážou nebo nechtějí postavit na vlastní nohy, přibývá ve Spojených státech i Evropě.

Třicátník Michael Rotondo odmítal dospět, a když i po třicítce stále bydlel ve svém dětském pokoji, rodičům došla trpělivost.

Že je nejvyšší čas postavit se na vlastní nohy, se Christina a Mark Rotondovi snažili svému synovi nejdřív vysvětlit po dobrém. Když to nezabralo, přišly oficiální, písemné výzvy k vystěhování: „Po diskusi s tvou matkou jsme se rozhodli, že musíš tento dům neprodleně opustit. Na vystěhování máš 14 dní.“

Psychologové tvrdí, že by mělo dojít k láskyplnému, ale striktnímu vyzobávání z hnízda, stejně jako je tomu v přírodě. Říká se tomu sociální porod, jistá krize, která má pomoct se od rodičů odpojit.
Lucie Vidovičová
socioložka

Žádost – stejně jako přítomnost obou rodičů v domě – ovšem Michael naprosto ignoroval. „Byl jsi až dosud naším hostem a neexistuje žádná smlouva ani doklad, který by ti dával právo tu setrvávat bez našeho souhlasu,“ píše se v dalším vzkazu, kterým ale zoufalí rodiče opět narazili jen na hradbu synova mlčení. „Zatím jsme nezpozorovali ani náznakem, že by ses chystal odejít. Riskuješ, že budeš vystěhován a tvé věci skončí na ulici,“ pohrozili nakonec.

Synova totální pasivita je donutila jít až k soudu, kde se dávno přerostlé dítě snažilo dokázat, že není na rodičích závislé. „Nejsem pro ně žádná zátěž. Nedávají mi ani jídlo, ani mi neperou oblečení,“ hájil se.

Pohodlný nájem v „mamahotelu“ ale i tak nejvyšší newyorský soud rázně ukončil. „Nechápu, proč chce soudce takto vyhazovat lidi na ulici,“ divil se po vynesení verdiktu třicátník.

Mamahotel využívá nejvíc mladých Američanů od války

Příběh rodiny Rotondových ovšem není ojedinělý. Statistiky ukazují, že pod máminou sukní se ve Spojených státech ukrývá nejvíce mladých dospělých od konce války. A trend navíc stále sílí. Poslední velká samostatná generace spadá až do éry hippies.

Američané žijící u rodičů
Zdroj: ČT24

Kromě dlouhých vlasů a uvolněné morálky byla ale v 60. letech módní také výstavba startovacích bytů a podpora zaměstnávání mladých. Tyto recepty by mohly pomoci i teď.

Ve Skandinávii zůstává bydlet doma asi pět procent mladých. V Česku nebo Irsku je to zhruba třetina. V zemích s chronickou nezaměstnaností lidí pod 30 let, například v Itálii, Portugalsku, na Slovensku nebo v Řecku, se jich od rodičů nedokáže odstěhovat více než polovina.

Mladí lidé žijící u rodičů
Zdroj: ČT24

Patří mezi ně i Athéňanka Giota. Svou situaci by ráda změnila, nemá ale jak. „Samozřejmě, nejsem z toho nadšená. Každý den se dívám, jak mzdy klesají na úroveň chudoby. Zvlášť když si uvědomím, že mladí dostanou plat sotva kolem 500 eur, přitom nájem stojí kolem tří set.“

Ne vždy jsou tím hlavním důvodem pro setrvání v domácnosti rodičů peníze. Roli hrají také kulturní rozdíly a výchova. Nedávno se k „mamánkovství“ přihlásila i filmová hvězda Michael Bakari Jordan. Když se jej novináři ptali na důvod, řekl, že chce být nablízku rodině.