Amnesty International nešetří rohingské povstalce: Loni zmasakrovali stovku hinduistů

Podle Amnesty International loni zmasakrovali rohingští povstalci na severu převážně buddhistiského Myanmaru až stovku hinduistů. Titíž povstalci také srpnovým útokem podnítili tažení armády proti menšině muslimských Rohingů, kterých loni z Myanmaru do Bangladéše uprchlo na 700 tisíc. Amnesty International upozorňuje, že armáda není jediná, kdo na severu země páchá násilí. V Myanmaru žije přes 130 etnik a se státní mocí bojuje celá řada etnických povstaleckých skupin.

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv se sídlem v Londýně vyšetřila masakr desítek hinduistů ve vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei a došla k závěru, že jej provedli rohingští povstalci, jmenovitě Arakanská armáda za spásu Rohingů (ARSA).

K vraždám vesničanů došlo ve stejný den, kdy rohingští ozbrojenci zaútočili na 30 policejních stanovišť a vojenskou základnu, čímž vyvolali odvetné tažení armády a masový odchod Rohingů do sousedního Bangladéše.

Amnesty International uvedla, že její zpráva je podložena „pečlivým přezkoumáním důkazů“, které zahrnují výpovědi desítek svědků a forenzní posudek fotografií exhumovaných těl z masových hrobů.

Nikdo přesně neví, kolik lidí bylo v neklidném Arakanském státu od loňského srpna zabito. Myanmarská vláda novinářům nedovoluje nezávislé pokrývání událostí v oblasti. Většina obětí jsou ale Rohingové, které zabila armáda, uvedla agentura AP. Lékaři bez hranic odhadují, že jen během prvního měsíce loňského tažení jich vojáci zabili nejméně 6700.

Stovka zabitých hinduistů během jednoho dne

Na vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei zaútočili Rohingové podle Amnesty International 25. srpna ráno. Povstalci byli údajně přesvědčeni, že hinduistická komunita se staví podobně jako myanmarská vláda proti Rohingům. Povstalci 53 mužům, ženám a dětem z vesnice svázali ruce za zády, zavázali jim oči a odvedli je na odlehlé místo, kde je zabili.

Po zahájení odvetného tažení armády přeživší z vesnice utekli do Bangladéše, kam se uchýlili i povstalci. Členové ARSA tam svědky ohrožovali a nutili je tvrdit, že masakr spáchali vesničané z Arakanského státu, tvrdí Amnesty International. Loni v říjnu se přeživší vesničané vrátili do Myanmaru a „odpovědnost za masakr jednoznačně přiřkli Rohingům, kteří byli patrně členy ARSA“.

Ten samý den, tedy 25. srpna, zmizelo 46 hinduistů ze sousední vesnice a předpokládá se, že byli také zabiti. Následující den zabila ARSA šest dalších hinduistických vesničanů, uvedla ve zprávě Amnesty International.

Podle Davida Mathiesona, nezávislého analytika, který žije v Myanmaru, potvrzují zjištění Amnesty International zprávy o brutálních činech ARSA. „To v žádném případě neospravedlňuje silnou reakci vlády, kvůli níž ze země odešlo 700 000 Rohingů. Neomlouvá to odvetné tažení armády, ale zjištění přispívají dalším náhledem do složité situace loňského roku plného násilí,“ dodává Mathieson.

OSN označila razie armády proti Rohingům již dříve za etnickou čistku. Barma tvrdí, že její ozbrojené síly vedou legitimní kampaň proti muslimským „teroristům“.