V Rusku tajně vznikla Navalného strana, předchozí názvy prý ukradli „kremelští podvodníci“

Na neznámém místě v Ruské federaci se v tajnosti sešli účastníci ustavujícího sjezdu nové politické strany Budoucnost Ruska, která má sdružovat stoupence protikorupčního aktivisty a nejznámějšího kritika Kremlu Alexeje Navalného. Nepsaný vůdce opozice si v současné době odpykává třicetidenní trest za organizování nepovoleného mítinku.

O předchozí názvy Navalnyj přišel, kdosi je zaregistroval v předstihu

Své jméno dostala nová strana až bezprostředně na sjezdu, napsala agentura Interfax. Od březnové úřední registrace nesla prozatímní pojmenování Pracovní název (Rabočeje nazvanije). Advokáti Navalného neobvyklé jméno zdůvodnili tím, že ve dvou předešlých případech cizí osoby původní názvy politických stran ukradli.

V roce 2012 chtěl ruský opoziční politik ustavit politický subjekt nazvaný Strana pokroku, ale dva týdny před naplánovaným ustavujícím sjezdem zaregistroval kdosi stranu stejného jména. Situace se opakovala o rok později, kdy měl Navalnyj v plánu založit stranu Lidová aliance. Podle právníka Ivana Ždanova je hra s ukradenými názvy dílem „kremelských podvodníků“.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Boj s korupcí a nezávislé soudy

Kvůli nepřítomnosti Navalného účastníci ustavujícího sjezdu nevolili stranické vedení, píše Interfax. Sjezdu se zúčastnili delegáti z šedesáti ruských autonomních republik, krajů a oblastí. Aktivistka Ljubov Sobolová v projevu prohlásila, že nová strana chce prosadit „reálné změny, reálné reformy“, jejichž výsledkem se stanou nezávislé soudy, záruky soukromého vlastnictví a boj s korupcí.

Strana byla podle moskevského rozhlasu založena s cílem zapojit se do zářijových voleb moskevského starosty už pod jménem Budoucnost Ruska. Favoritem voleb by měl být dosavadní starosta Sergej Sobjanin. Navalnyj kandidoval na starostu ruské metropole už v roce 2013 a nečekaně se u voličů setkal s velkou podporou. S více než 27 procenty hlasů obsadil druhé místo za Sobjaninem.

Vůdce ruské opozice měl v úmyslu kandidovat i v letošních prezidentských volbách, které v březnu s výraznou převahou vyhrál Vladimir Putin. Ústřední volební komise ale Navalnému kandidaturu odepřela s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen za údajné krádeže ve firmě Kirovles.