Čínský soud potvrdil Po Si-lajovi doživotí

Peking - Soud ve východní Číně zamítl odvolání bývalého vysokého politika Po Si-laje a potvrdil mu doživotní trest za korupci a zneužití moci. Informovala o tom oficiální tisková agentura Nová Čína. Konečné rozhodnutí soudu padlo během pouhých asi 40 minut. Bývalý státní úředník obvinění z úplatkářství odmítá.

Soud své rozhodnutí vysvětlil tím, že zločiny spáchané bývalým členem celostátního vedení vládnoucí strany „vedly ke krajně závažným sociálním důsledkům a způsobily velké škody na zájmech země a lidu“. Trest si má podle agentury odpykat ve věznici na severu Pekingu, která je v porovnání s jinými čínskými káznicemi považována za přepychovou a končívají tu i jiní provinilci z řad politické elity.

Chou Ťien-ťün, mluvčí soudu

„Soud má zato, že verdikt předchozí instance byl založený na dostačujících faktech a důkazech. Zločiny Po Si-laje byly správně určeny a dostal odpovídající trest. Soud také splnil všechny procedurální povinnosti. Žádost o odvolání nemá žádné faktické ani právní základy.“

Po Si-laj se už nemůže proti verdiktu soudu znovu odvolat. Podle východoasijského zpravodaje ČT Tomáše Etzlera je ale možné, že se bývalý prominentní politik dočká milosti po skončení funkčního období současného prezidenta Si Ťin-pchinga - tedy zhruba za 10 let. Ten totiž již dříve řekl, že dokud bude ve funkci, nechce Po Si-laje na svobodě.

„Z mého pohledu je zachování trestu nejšetrnějším řešením pro současnou vládu. Kdyby verdikt změnili a trest pro Po Si-laje snížili, znamenalo by to pro současný kabinet spoustu problémů. Navíc změna rozsudku by poškodila obraz těch, kteří teď vládnou,“ okomentoval verdikt soudu profesor pekingské univerzity Jang Čao-chuej.

Případ Po Si-laje, který si v minulosti dělal naděje, že stane v nejužším vedení vládnoucí komunistické strany, byl nejvážnějším skandálem čínské komunistické strany za posledních 20 let. Rozpoutalo ho v loňském roce obvinění Poovy manželky Ku Kchaj-laj z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž byla později odsouzena k podmíněnému trestu smrti s dvouletým odkladem.

Po podle obžaloby zneužíval moc coby tajemník komunistické strany v třicetimilionovém městě Čchung-čching, aby vyšetřování vraždy Brita zablokoval. Přijal prý také od dvou podnikatelů úplatky ve výši 3,27 milionu dolarů (téměř 63 milionů korun) a zpronevěřil dalších 800 000 dolarů (asi 16 milionů korun) z vládních fondů ze stavebního projektu.

V září ho po ostře sledovaném procesu, během nějž se Po snažil dokázat svou nevinu, soud shledal vinným ve všech bodech obžaloby. Udělil mu doživotní trest a nařídil také zabavení veškerého jeho majetku.

Ve vzduchu se stále vznáší - u soudu pečlivě opomíjená - otázka, kdo případně bude činěn odpovědným za přehmaty v Čchug-čchingu, kde si Po jako stranický tajemník vydobyl celostátní slávu tažením proti údajné „mafii“. Kritici za rozdrcením údajných gangů viděli jen zástěrku pro zatýkání bohatých podnikatelů, z nichž se mučením vynucovala doznání ke zločinům a následně zabavoval jejich majetek. Ve vězení dokonce skončil prominentní právník, který si troufal ujmout se obhajoby.

Poovo slavné tažení, připomínající kampaně z dob Mao Ce-tunga, nicméně těžilo z lidového hněvu nad rostoucími majetkovými nerovnostmi a zkorumpovaností vládních úředníků. „Je opravdu pozoruhodné, jak sám Po dokázal dramaticky vychýlit politické spektrum velice doleva. Zanechává po sobě odkaz v podobě důrazu na boj s nerovnostmi,“ usoudil další expert na Čínu Dali Yang z univerzity v Chicagu.