OBRAZEM: Láva zničila na Havaji desítky domů, na silnicích vytvořila obří žhnoucí barikády

Ostrov Havaj se vypořádává s erupcí vulkánu Kilauea. Celkem 26 domů už lehlo popelem a řadu silnic zablokovala žhnoucí láva. Skoro dva tisíce lidí musely opustit své domovy. Vulkán je přitom stále aktivní, erupce dosahují do výšky více než 60 metrů.

Žhavá láva začala oblast zaplavovat ve čtvrtek. V okolí hlavní pukliny se rozprostírá na 36 tisících metrech čtverečních. Ostrovem také otřásají zemětřesení, nejsilnější naměřili odborníci v pátek, kdy dosáhlo síly 6,9 stupně Richterovy škály, což je nejvíc za 40 let.

Někteří místní odmítají z ohrožené oblasti odejít. „To je riziko, které podstupujeme výměnou za to, že žijeme v ráji. A - je to sopka! Musíte si prostě uvědomit, že žijete na aktivním vulkánu,“ prohlásila Cheryl Griffithová, která nechce svůj domov jen tak opustit.

Jiní obyvatelé Havaje popisují peklo. „Hřmění, fučení, bouře. Kameny létaly vzduchem. Trvalo to možná jen od šesti do devíti hodin ráno, než se celá oblast pokryla lávou. Jenom tři nebo čtyři hodiny,“ říká další z místních Sam Knox, který nechce odejít.

Civilní obrana upozorňuje občany na vysokou koncentraci oxidu siřičitého v blízkosti sopky, což je jedna z příčin nařízené evakuace. Tento plyn může vyvolat dýchací potíže a podráždění kůže. V rámci ochrany obyvatel jsou od pátku uzavřeny parky a školní areály.

V sobotu odpoledne chrlila sopka lávu do výšky 70 metrů. Co se děje uvnitř, teď vědcům napovídají kamery. „Prognóza ukazuje na pokračování. Aktivita sopky se nijak nezmírnila. Seismologická a geologická data, která získáváme, stále ukazují na hromadění magmatu,“ upozornila vulkanoložka Tina Nealová.

Kilauea se řadí k nejaktivnějším sopkám na světě a je jednou z pěti na ostrově Havaj. Erupce z ní jsou pozorované trvale po dobu 35 let a láva, která z ní vytéká, již pokryla území o ploše větší než půl Brna.

Havaj je jedním z padesáti států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Na 400 tisíc z nich bydlí v hlavním městě Honolulu, které leží na ostrově Oahu.