Španělský veletok vysychá. Kvůli horku i pěstování zeleniny

Události: Španělská řeka Tajo kriticky vysychá (zdroj: ČT24)

Jedna z nejdelších evropských řek, španělské Tajo, dramaticky vysychá. Důvodem není jen sucho, které zemi v posledních letech postihlo, ale i projekty, které jeho vodu odvádějí do jiných částí země, aby zavlažovala zemědělská pole.

Loni se přehrada u města Sacedón dostala na pouhých devět procent své kapacity. Lidem žijícím u jejích břehů musely v létě vodu dovážet cisterny. Navzdory současným vydatným dešťům se podle starosty stejná situace může opakovat i letos. „Normální by bylo, aby voda obklopovala město,“ říká Francisco Pérez Torrecilla.

Sacedón přitom dlouho žil z vodní turistiky. K prázdné přehradě ovšem turisté nejezdí. Ve městě zavírají krejčí, řezníci i hospodští. Lidé odcházejí pryč. Domy na prodej nikdo nekupuje. „Jediný přírodní zdroj, který tady máme, abychom mohli přežít, se odvádí někam jinam,“ stěžuje si starosta.

Přehrada u města Sacedón
Zdroj: ČT24

Voda z Taja proudí dál o 370 kilometrů. Už 40 let v regionu Murcia zavlažuje citrusové sady a zeleninová pole, která zásobují celou Evropu. Zdejší řeka Segura by to podle tehdejší vlády sama nezvládla. Někteří vodohospodáři s tím ale nesouhlasí. „Už od šedesátých let se ví – a potvrzují to i další studie – že potenciál podzemních vod v okolí řeky Segura je podle hydrogeologického ústavu ohromný,“ tvrdí hydrogeolog Francisco Turrión.

Před 15 lety vedl projekt výstavby osmdesátky studen, které v době velkého sucha potřeby zemědělců plně uspokojily. Navíc je to podle něj obnovitelný zdroj. Přesto jsou dnes studny z vládního nařízení zastavené a pole dál zavlažuje voda ze vzdáleného Taja.