Izraelská armáda zničila další tunel Hamásu, podle ministra obrany dosud nejdelší

Události ČT: Pátý zničený tunel Hamásu za pět měsíců (zdroj: ČT24)

Izrael zničil další tunel, který vybudovalo palestinské radikální hnutí Hamás. Oznámila to armáda. Tunel spojoval Pásmo Gazy, které Hamás ovládá, s územím Izraele. Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman tvrdí, že tunel byl nejdelší a nejhlubší, jaký se dosud podařilo objevit. Tamní ozbrojené síly také poprvé odtajnily specializovanou jednotku, která se odhalováním tunelů Hamásu zabývá.

Během poslední izraelsko-palestinské války v roce 2014 se Hamás spoléhal na rakety a útočné tunely proti vojensky mnohem silnějšímu Izraeli. O střely islamistů se postaral protiraketový systém Iron Dome. Zato teroristická komanda z podzemí – často ve falešných izraelských uniformách – se stala postrachem pohraničních komunit. 

Teď izraelská armáda tvrdí, že minulostí je už i tahle hrozba. „Jakmile odhalíme nějakou geologickou nebo jinou nezvyklost, pošleme na místo pozemní jednotku. Ta pak na místě použije další technologie. A s jejich pomocí odhalíme tunel,“ popsal jeden z členů speciální jednotky, která má na starosti hledání útočných tunelů Hamásu. 

Právě zničený tunel je za posledních pět měsíců už pátý, který armáda odhalila a zlikvidovala. „Jeho vyhloubení stálo miliony dolarů. To jsou peníze, které mohly být využity ke zlepšení situace obyvatel Gazy, ale místo toho byly utopeny v písku,“ kritizoval Hamás izraelský ministr obrany Lieberman.

Izrael také staví novou, čtyřicet kilometrů dlouhou pohraniční bariéru. Její devět metrů vysoká zeď se základy údajně desítky metrů hluboko by měla stát už příští rok.

Hamás nehodlá s hloubením tunelů přestat

Podle armádního mluvčího zničil Izrael od roku 2014 už dvaatřicet tunelů Hamásu. Přes ztrátu tunelů, které vycházejí na tři miliony dolarů za jeden, se jejich stavby Hamás odmítá vzdát. „Když se ozbrojeného odporu vzdáme, ztratíme všechno. Tak jako se to stalo na Západním břehu. Za žádných okolností nepřijmeme tyto výzvy,“ uvedl Mahmúd Zahár, hlavní ideolog hnutí Hamás.

Podle mluvčího izraelské armády byl nově objevený tunel napojený na síť tunelů vyhloubených v severní části Pásma Gazy. Podzemní cesta podle něj sousedila s oblastí, kde se v posledních třech týdnech konaly hromadné protesty Palestinců.

Ti demonstrují za právo na návrat uprchlíků a jejich potomků do oblastí nyní tvořících součást Izraele a za ukončení izraelské blokády Pásma Gazy. Hamás podle Izraele sérii násilných protestů zneužíval k útokům na jeho území. Při násilných demonstracích i pokusech překonat bariéru zemřelo už 34 Palestinců a na 1700 jich bylo zraněno.