Manafort: Vyšetřovatel FBI Mueller překračuje pravomoci. Proti obviněním se odvolal

Bývalý šéf volebního týmu Donalda Trumpa Paul Manafort federálního soudce ve Washingtonu požádal, aby proti němu stáhl obvinění. Nezávislý federální vyšetřovací výbor podle něj přesáhl své kompetence, když ho obvinil z trestné činnosti, která nesouvisí s ruským vměšováním do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Z porušování zákonů Manaforta obvinil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller.

Manafortův právní zástupce Kevin Downing uvedl, že jeho klientovi bylo vyhrožováno dalšími obžalobami a čelí neférovému zacházení ze strany Muellera, jenž má „k dispozici obrovské zdroje (informací), kterým může (Manafort) jen těžko konkurovat“. Muellerovo vyšetřování v současné chvíli přesahuje jeho pravomoci, zdůraznil Downing.

Muellerův úřad Manaforta a jeho spolupracovníka Ricka Gatese v říjnu obžaloval z praní špinavých peněz, spiknutí proti USA a utajování lobbistických aktivit ve prospěch bývalého proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Bývalý Manafortův zástupce se už přiznal

Začátkem měsíce se ale ke lhaní vyšetřovatelům FBI a ke spiknutí s cílem poškodit Spojené státy přiznal Gates, který působil v Trumpově volebním štábu jako Manafortův zástupce, a zavázal se ke spolupráci s prokurátory, což Manafort dlouhodobě odmítá.

Další z bývalých blízkých spolupracovníků Donalda Trumpa Corey Lewandowski před týdnem podstoupil slyšení ve výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby, který souběžně s FBI vede vlastní vyšetřování údajných ruských zásahů do amerických voleb.

Lewandowski vedl Trumpův volební štáb půldruhého roku, než byl v červnu 2016 vyhozen po hádce s kolegy. Slyšení ve Sněmovně reprezentantů, které Lewandowski absolvoval i v lednu, bylo neveřejné.