Afghánský prezident nabídl Talibanu uznání za politickou skupinu a propuštění vězňů

Horizont ČT24: Ghaní nabízí Tálibánu jednání (zdroj: ČT24)

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nabídl extremistickému hnutí Taliban uznání za legitimní politickou skupinu. Oznámila to agentura Reuters, podle níž je nabídka součástí navrhovaného politického procesu, který by mohl ukončit vleklé boje v Afghánistánu. Ghaní přišel s návrhem na úvod mezinárodní konference, která má připravit mírové rozhovory mezi vládou v Kábulu a Talibanem.

Ghaní nabídl příměří a propuštění vězňů. Řekl také, že je připraven uvažovat o změně ústavy v rámci dohody s Talibanem, který zatím přímé rozhovory s vládou odmítal. „Vláda nabízí Talibanu mírová jednání bez jakýchkoli podmínek,“ řekl na úvod konference, na níž jsou zástupci 25 států.

Agentura Reuters poznamenala, že nabídka znamená velkou změnu v Ghaního postoji. V minulosti totiž o hnutí hovořil jako o „teroristech a povstalcích“, i když nabízel mírová jednání s tou částí uskupení, která stojí o mír.

Taliban byl v zemi zbaven moci v roce 2001, ale stále bojuje o obnovu islámského řádu v Afghánistánu. V minulosti byl ochotný vyjednávat s USA, ale přímá jednání s Kábulem odmítal.

Ghaní se domnívá, že příměří a uznání Talibanu za legitimní politickou skupinu by vytvořilo klima pro rozhovory. Taliban by měl na oplátku uznat afghánskou vládu a respektovat stávající zákony. Jména propuštěných členů hnutí by podle prezidenta měla být vymazána z teroristických seznamů.

USA loni navýšily vojenskou pomoc Afghánistánu. Více útoků na Taliban mělo hnutí přitlačit k vyjednávacímu stolu. Podle armády byla skupina v této kampani citelně zasažena, ale stále kontroluje značnou část Afghánistánu a útočí na afghánské bezpečnostní složky.

Podle amerického ministerstva obrany stojí bojové operace v Afghánistánu poplatníky v USA ročně 45 miliard dolarů (přes 900 miliard korun). Podle některých členů Kongresu je malá naděje, že se podaří vojenským tlakem přinutit Taliban k jednání, kromě jiného i proto, že hnutí nyní ovládá větší území než v roce 2011.