Irští farmáři se bojí brexitu. Jen na oslabení libry už přišli o miliony eur

Irští farmáři se bojí brexitu. Miliony eur je už stálo jen oslabení libry (zdroj: ČT24)

Evropská unie trvá na kontrolách na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Pokud Velká Británie po brexitu opustí jednotný trh a celní unii, budou podle evropského vyjednavače nevyhnutelné. Právě tohoto scénáře se obávají farmáři a podnikatelé na obou stranách irské hranice.

Do Spojeného království míří každý rok víc než polovina irského exportu masa. Ročně to dělá v přepočtu přes 50 miliard korun. Nejen irské farmáře zajímá, jestli Británie bude po brexitu dodržovat stejná hygienická nebo veterinární pravidla jako doposud.

Panují obavy, že britští obchodníci upřednostní lacinější dovoz z Brazílie, Austrálie nebo Ameriky, který ale nesplňuje unijní standardy. 

Zůstane trh otevřený? ptají se farmáři

„Pokud se od toho Británie odkloní, je nemožné, aby se nevrátila tvrdá hranice mezi severem a jihem Irska,“ říká irský farmář Angus Woods, který zastupuje zájmy 100 tisíc irských farmářů s dobytkem. Jeho tvář je známá po celém Irsku. Reklamní spoty s ním točil supermarket i mobilní operátor. Teď ho ale zaměstnává hlavně brexit.

„Jen za prvních šest měsíců od hlasování o brexitu přišli irští farmáři s hovězím masem o 150 milionů eur kvůli oslabení libry,“ uvedl Woods. „Panuje tu nejistota, jestli britský trh bude dosažitelný, otevřený, zavedou se cla?“ podotkl.

Na rozdíl od ostatních mají Irové se Spojeným královstvím jako jediní přímou pozemní hranici a hlubokou společnou historii. Brexit je pro ně o to emotivnější, říká zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Moje neteř a synovec jsou anglické děti. Ukážou na vlajku Velké Británie a říkají: Leo, to je naše vlajka. Proto opravdu lituji rozhodnutí ohledně brexitu, protože o hodně přijdeme,“ uvedl v lednu irský premiér Leo Varadkar.

Jeho slova potvrzuje i Woods, jehož rodina na stejném místě hospodaří už přes sto let. A stejně dlouho s Británií obchoduje. Jak to bude po brexitu, pořád nemůže s jistotou říct.