EU zahajuje novou operaci ve Středozemním moři. Itálii pomůže s ochranou hranic

Evropská unie zahajuje novou operaci ve Středozemním moři (zdroj: ČT24)

Evropská unie zahajuje od února ve Středozemním moři novou operaci Themis, jejímž cílem je pomoc Itálii v kontrole vnějších hranic EU a také záchrana běženců, kteří prchají do Evropy. Součástí operace bude i výměna informací tajných služeb a boj proti teroristickým hrozbám. Informovala o tom unijní agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex.

„Operace Themis bude lépe reagovat na nové trendy v migraci i na přeshraniční kriminalitu. Frontex bude rovněž pomáhat Itálii v odhalování trestné činnosti, jako je například pašování drog přes Jaderské moře,“ uvedl ředitel Frontexu Fabrice Leggeri.

„Musíme být lépe vybaveni, abychom dokázali odhalovat kriminální skupiny, které se snaží nepozorovaně vstoupit do EU. To je klíčové pro vnitřní bezpečnost Evropské unie,“ uvedl Leggeri.

V rámci operace Themis bude Frontex pokračovat v pomoci Itálii v takzvaných hotspotech, tedy centrech, v nichž se registrují migranti. Úředníci ze zemí Unie tam budou Italům pomáhat mimo jiné s odebíráním otisků prstů a ověřováním národnosti migrantů.

Operace Themis nahrazuje operaci Triton, která byla spuštěna v roce 2014 a které se účastnily země EU i některé nečlenské, například Norsko či Švýcarsko. Loni plavidla Frontexu zachránila asi 38 tisíc lidí u břehů Itálie, Řecka i Španělska. V oblasti kromě nich ale zasahují taky Lékaři bez hranic.

Země Evropské unie spolu se Švýcarskem a Norskem zaznamenaly loni 706 913 žádostí o azyl, uvedl Evropský podpůrný azylový úřad (EASO). Proti roku 2016 je to pokles o 43 procent. Už druhý rok za sebou od roku 2015, kdy vrcholila migrační krize, tedy počty žádostí klesají. O azyl nadále nejčastěji usilují občané Sýrie, loni podali přes 98 tisíc žádostí.

Interpol: Do Itálie připlulo 50 Tunisanů s možnými vazbami na IS

Mezinárodní policejní organizace Interpol v listopadu loňského roku poskytla italskému ministerstvu vnitra seznam 50 lidí, kteří jsou údajně napojeni na takzvaný Islámský stát (IS) a kteří v předchozích měsících dorazili k italským břehům. Napsal to web deníku The Guardian, který k seznamu získal přístup.

Mělo se jednat o Tunisany. K evropským břehům prý dorazili na neoznačených lodích. Podle evropského protiteroristického pracovníka citovaného listem The Guardian se tak mělo stát mezi loňským červencem a říjnem. Uvedení lidé prý připluli na Sicílii na rybářských člunech či jiných malých plavidlech, která pak zůstala na plážích.

The Guardian uvedl, že italská vláda dokument Interpolu následně rozeslala protiteroristickým orgánům po celé Evropě. Interpol se domníval, že se z Itálie mohou pokusit o přesun do jiných evropských zemí. Jeden z podezřelých Tunisanů „už možná překročil italsko-francouzskou hranici na cestě do Gardu, departementu na jihovýchodě Francie“, uvedla mezinárodní policejní organizace.

Itálie ale tvrzení Interpolu odmítá s tím, že informace o příchodu 50 zahraničních bojovníků, kteří patří k ISIS a jsou připraveni páchat atentáty, nemá v ničem oporu. Italské ministerstvo vnitra prý po spolupráci s Tuniskem identifikovalo „nepatrný počet osob“ vytipovaných tuniskou stranou, a ty následně vyhostilo.

Jedním z nejvyhledávanějších míst pro vylodění tuniských migrantů směřujících do Evropy se stala pláž Torre Salsa u sicilského Agrigenta. Místní úřady těmto příchodům říkají „vylodění duchů“ a odhadují, že od loňského léta tam dorazilo přes 3000 Tunisanů.

Na 5500 občanů Tuniska pak podle odhadů OSN v minulosti odcestovalo na území ovládané IS v Sýrii a v Iráku, aby za teroristickou organizaci bojovalo. To je víc, než z jakékoli jiné země. Vlády v Evropě se nyní po pádu chalífátu IS obávají, že bývalí bojovníci se budou pokoušet o páchání útoků jinde.