Boj o název „Makedonie“. Jako ústupek Řekům přejmenuje Skopje letiště i dálnici

Na okraj ekonomického fóra v Davosu se řešila i politika – třeba dávný spor o název státu Makedonie. Tamní premiér Zoran Zaev oznámil, že jeho země ustoupí Řekům a přejmenuje mezinárodní letiště Alexandra Velikého ve Skopji i dálnici. Řekové mají název Makedonie za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Proti kompromisu protestovalo o víkendu jen v Soluni na 150 tisíc lidí.

Schůzka Zaeva s jeho řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem trvala tři hodiny. „Naše vláda změní jména letiště a dálnice…, aby v praxi ukázala, že jsme pevně odhodláni nalézt řešení letitého sporu o název Makedonie,“ sdělil Zaev s tím, že dálnice se bude jmenovat „Přátelství“.

„Toto ukazuje naši vůli dokázat, že nemáme v úmyslu činit si jakékoli územní nároky vůči našemu sousedovi,“ dodal předseda makedonské vlády po rozhovoru. Řecko kvůli tomuto sporu blokuje bývalé jugoslávské republice vstup do NATO a zahájení přístupových rozhovorů s Unií.

Spor o pojmenování Makedonie
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Oficiálně se v OSN i jinak na mezinárodní scéně prozatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (někdy také zkráceně FYROM).

Řecko roky protestuje i proti pojmenování mezinárodního letiště v makedonské metropoli po Alexandru Velikém, které považuje za projev teritoriálních aspirací Makedonie. Podle makedonských diplomatických zdrojů by změna kontroverzního názvu letiště, oznámená nyní Zaevem, mohla být „významným trumfem“, který přispěje k urovnání sporu mezi oběma balkánskými zeměmi.

Spekuluje se o názvu „Nová Makedonie“

V médiích se objevila dosud nepotvrzená informace, že strany se už v zásadě dohodly na kompromisním názvu Nová Makedonie.

Ve hře jsou ale i další, byť nikoli zcela nové návrhy, jež stranám minulý týden v New Yorku předložil zprostředkovatel OSN Matthew Nimetz. Oficiálně nic sděleno nebylo, ale zpravodajský server MKD napsal, že jde o alternativy Republika Severní Makedonie, Republika Vardarská Makedonie, Republika Horní Makedonie a Republika Makedonie (Skopje).

Odpor řecké společnosti je silný

Jen do řecké Soluně dorazily o víkendu desetitisíce demonstrantů. Akce měla deklarovat názor všech Řeků, kteří odmítají, aby sousední země měla ve svém názvu jméno Makedonie. Agentura Marc na základě svého průzkumu tvrdí, že toto stanovisko zastává 68 procent Řeků. Jsou to hlavně nacionalisté, pravoslavná církev či neonacisté.

Další velká protestní akce je naplánovaná na neděli – proběhne v Aténách. Spor zasahuje i do jednoty řecké vládní koalice, protože formace SYRIZA premiéra Tsiprase zastává na rozdíl od nacionalistické strany Nezávislí Řekové umírněné stanovisko.