Organizace Save the Children pozastavila v Afghánistánu po středečních útocích činnost

K útoku na sídlo humanitární organizace Save the Children ve východoafghánském městě Džalálábád se přihlásili teroristé z Islámského státu. Humanitární organizace vzápětí pozastavila veškeré své programy v celém Afghánistánu. Incident si vyžádal nejméně dvě oběti, dalších 14 lidí bylo zraněno. K výbuchu došlo kolem deváté hodiny ráno místního času. Na místě zasahovaly afghánské bezpečnostní složky.

Mezinárodní humanitární organizace Save the Children, která prosazuje práva dětí a poskytuje jim pomoc v rozvojových zemích, v reakci na středeční teroristický útok zavřela všechny své úřady v Afghánistánu a písemně oznámila, že pozastavuje veškeré projekty v zemi.

„Všechny naše programy po celém Afghánistánu přerušeny a naše kanceláře byly uzavřeny,“ konstatuje se v prohlášení. „Jsme odhodláni obnovit své operace a práci na záchraně životů co nejrychleji. Učiníme tak, jakmile si budeme jistí, že je to bezpečné,“ dodává se v textu. 

Útok si vyžádal nejméně dvě oběti, dalších 14 lidí bylo zraněno

Nejprve explodovala nálož nastražená v autě stojícím před vchodem do organizace, pak vnikli do budovy útočníci. „Utíkali jsme se schovat. Viděl jsem střelce, jak pomocí ručního granátometu odpálil bránu a útočníci vnikli dovniř, a tak jsem vyskočil z okna,“ řekl jeden ze svědků útoku Mohammand Amin, který je nyní hospitalizován.

Na místo byli přivoláni příslušníci afghánských speciálních sil, kteří objekt obklíčili a svedli s ozbrojenci bitvu. K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, žádné důkazy ale neposkytla.

Podle BBC bylo v budově v době útoku  asi 50 zaměstnanců. Mezi oběťmi je jeden civilista a jeden člen afghánských bezpečnostních složek. Zahynuli také dva útočníci, jeden se vyhodil do povětří a druhého zastřelili členové bezpečnostních sil. Dalších minimálně čtrnáct lidí bylo zraněno.

Podle záběrů z místa hořelo před objektem několik aut. Místní média informovala, že během přestřelky v sídle Save the Children utíkaly z nedaleké školy děti.

Džalálábád je obchodním a turistickým centrem provincie Nangarhár, která sousedí s Pákistánem. V okolí incidentu se nacházejí kanceláře dalších mezinárodních organizací například kancelář Švédského výboru pro Afghánistán, který se zaměřuje na humanitární pomoc, a úřad afghánského ministerstva pro záležitosti žen.

K útoku došlo tři dny poté, co ozbrojenci Talibanu zabili v hotelu v Kábulu nejméně 22 lidí.