Trump vyhlásil své anticeny za lživé zprávy: CNN, New York Times, Washington Post

Události: Své názory neměním, uvedl Trump k tématu přistěhovalectví (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump zveřejnil seznam médií, která podle něho přinášejí lživé zprávy. Objevily se mezi nimi například televize CNN či deníky The New York Times (NYT) nebo The Washington Post (WP), které dlouhodobě přinášejí kritické materiály o šéfovi Bílého domu a Trump se o nich vyjadřuje nelichotivě. Trump žebříček nazval cenami za falešné zprávy (Fake News Awards). Jejich udělení založil na výběru desítky článků, mezi nimiž figurovaly přiznané zpravodajské omyly či názorový text.

„A vítězem cen FAKE NEWS se stává…,“ napsal Trump na sociální síti Twitter s odkazem na webové stránky vedení Republikánské strany, které obsahovaly seznam desítky článků či příspěvků zpravodajských televizí. Většinou šlo o materiály, u nichž média přiznala omyl a v krátké době svá tvrzení korigovala.

„Studie ukázaly, že přes 90 procent mediálních výstupů o prezidentu Trumpovi je negativních,“ píše se v nepodepsaném textu uvádějícím zmíněný seznam. V něm figuruje například reportáž CNN založená na nepravdivém tvrzení, že Trumpův syn Donald měl tajný přístup k dokumentům serveru WikiLeaks, či chybná zpráva ABC News o bývalém Trumpově poradci Michaelu Flynnovi, za niž televize potrestala zodpovědného novináře.

Jedním z dalších materiálů, které podle prezidenta usvědčují média ze lživé práce, je názorový článek sloupkaře NYT, jenž tvrdí, že Trumpovo vítězství ve volbách bude ranou pro americkou ekonomiku a přinese celosvětovou recesi.

Washington Post: Trump mluvil nepravdu ve více než 2000 případech

Média v reakcích na udělení cen vesměs uvedla, že u většiny zveřejněných materiálů přiznala chyby. „Prezident Trump téměř nikdy nepřizná omyl, i když již učinil přes 2000 nepravdivých či zavádějících prohlášení,“ uvedl WP.

Trump si za své neustálé útoky na média vysloužil kritiku i mezi zákonodárci. V souvislosti s udílením cen se ozval i vlivný republikánský senátor John McCain, který ve středu Trumpa prostřednictvím washingtonského listu vyzval, aby své ataky na tisk zmírnil.

Trump: Na hraniční zeď s Mexikem jsem názor nezměnil

V poslední době se také spekulovalo o tom, že Trump mohl změnit pohled na problemtaiku přistěhovalectví a na případnou stavbu zdi na hranici s Mexikem, která by podle prezidenta měla zabránit ilegálnímu pronikání migrantů a pašování drog.

Personální šéf Bílého domu John Kelly totiž v minulých dnech při setkání se skupinou kongresmanů prohlásil, že Trump „rozhodně změnil přístup“ k ochraně mladých imigrantů, kteří se v USA ocitli jako děti. O řešení jejich osudu nyní jednají zástupci obou parlamentních stran. Trump požaduje řešení do března, jinak prý jejich ochranu před deportací zruší. Podle Kellyho se „dokonce vyvíjí i prezidentův názor na zeď“.

Trump se ale proti Kellyho tvrzení ohradil. „Zeď je zeď, nezměnilo se to od prvního dne, kdy jsem s tím přišel,“ napsal Trump. Připustil, že některé části zdi budou průhledné a v chráněných přírodních rezervacích zeď nebude, „s čímž se nikdy nepočítalo“.

Stavbu podle prezidenta „přímo nebo nepřímo“ zaplatí Mexiko, které má v obchodu s USA „absurdní přebytek 71 miliard dolarů“. Dvacetimiliardová stavba je podle Trumpa „zlomek ve srovnání s tím, jak Mexiko na USA vydělává“. Mexická vláda dlouhodobě představy Bílého domu o platbě za hraniční zeď odmítá.

Bývalý zpravodaj ČT Řezníček: Trumpovi se bez velké pozornosti daří jmenovat konzervativní soudce (zdroj: ČT24)