V Mexiku letos zavraždili přes 23 tisíc lidí, těla visela z mostů i v turistické oblasti

Mexiko hlásí nejvíc vražd za poslední dvě dekády. Policie začala do listopadu vyšetřovat přes 23 tisíc případů. Většinou se jedná o oběti drogových kartelů, které čím dál častěji cílí i na civilisty.

V Mexiku se letos událo zhruba o 700 více vražd než v dosavadním rekordním roce 2011. Na 100 tisíc obyvatel připadlo 18,7 vraždy, což je ale méně než ve zmíněném roce 2011, kdy tato míra činila 19,4 vraždy.

Mexiko je na tom ale pořád lépe než jiné latinskoamerické státy. Například v Brazílii a Kolumbii připadá podle OSN na 100 tisíc obyvatel 27 vražd, ve Venezuele 57 vražd a v Salvadoru dokonce 109 vražd, uvádějí údaje z roku 2015. Novější nejsou k dispozici, upozornila agentura Reuters.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto označil po své inauguraci v prosinci 2012 boj s násilím za jednu ze svých priorit a neúspěch může poškodit jeho stranu před volbami hlavy státu příští rok, píše Reuters. Sám Nieto už ze zákona kandidovat nemůže.

Z mostů v turistické oblasti viselo šest těl

Mexická vláda vyhlásila válku organizovanému zločinu již v roce 2006. Od té doby zmizelo nebo bylo zabito na 200 tisíc lidí. Vojenská ofenziva vedla k rozbití některých drogových gangů, ale i ke vzniku nových skupin, připomíná BBC.

V nedávné době šokoval Mexičany nález šesti těl visících ze tří různých mostů nad rušnými silnicemi ve státě Baja California Sur v oblasti Los Cabos oblíbeném zahraničními turisty.

„Odsuzuji tyto zločiny a jakékoli projevy násilí. Dnes se více než kdy jindy musíme sjednotit, abychom překonali tuto politováníhodnou situaci,“ zdůraznil guvernér mexického státu Carlos Mendoza Davis.

Jen v této oblasti bylo od ledna do října zabito více než 400 lidí, uvádí agentura AFP. V srpnu zemřeli tři lidé přímo na jedné z oblíbených pláží v tomto mexickém státě – dva další utrpěli zranění. Podle všeho šlo o odplatu za zatýkání vůdců drogových kartelů.