Není možné, aby naše hranice nikdo nehlídal, vadí bavorskému ministrovi. Chce obnovit kontroly

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann chce, aby Německo obnovilo kontroly v celé délce svých hranic. V současné době Německo v souvislosti s migrační krizí dočasně kontroluje pomezí s Rakouskem. Herrmann podle agentury DPA považuje za bezpečnostní riziko, že přes jiné německé sousedy včetně Česka se může do země kdokoli volně dostat.

„Je nepochopitelné, že na východních a ani na západních hranicích Německa nejsou žádné kontroly,“ řekl Herrmann. O Herrmannovi se v souvislosti s nadcházejícím odchodem bavorského premiéra Horsta Seehofera v příštím roce z funkce hovořilo jako o možném nástupci, vedení této německé země by se ale měl ujmout dosavadní bavorský ministr financí Markus Söder.

Bavorsko-rakouskou hranici od uprchlické krize v roce 2015 kontroluje spolková policie, které vypomáhají jejich bavorští kolegové. Ti podle Herrmanna zjistili, že mnozí běženci se snaží do Německa dostat s falešnými doklady.

Přes Rakousko přichází podle ministra menší část migrantů

Podle Herrmanna do Německa v současné době přes Rakousko přichází pouze čtvrtina migrantů, ti zbývající prý nekontrolovatelně překračují hranice přes východní a západní německé sousedy. Obává se proto, že situace se v nadcházejícím roce nezmění a že žadatelé o azyl budou dále hledat cestu do Německa přes Francii, Lucembursko, Belgii, Nizozemsko, Polsko a Česko.

„Není možné, aby se tam vůbec nikdo nekontroloval,“ řekl Herrmann. „Spolkové země a spolková vláda musí v této záležitosti kvůli vnitřní bezpečnosti Německa přijít s jednotným postupem,“ dodal.

Bavorsko na podzim nadcházejícího roku čekají zemské volby, které tradičně vyhrává Křesťanskosociální unie (CSU), což je sesterská strana Křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové. V současném zemském sněmu má CSU pohodlnou většinu, podle průzkumů by ale ve volbách mohla výrazně oslabit, což vedení strany staví pod značný tlak, aby pokles popularity zastavilo.