Zastřeleni i upáleni. Zabitých Rohingů je podle Lékařů bez hranic mnohonásobně víc, než tvrdí Myanmar

Horizont ČT24: O násilnostech v Myanmaru přicházejí nové zprávy (zdroj: ČT24)

Nejméně 6700 muslimských Rohingů zabila myanmarská armáda během jednoho měsíce poté, co koncem srpna zahájila proti této menšině rozsáhlé tažení. Oznámila to mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF), která hovořila s uprchlíky v Bangladéši. Myanmar oficiálně uvádí jen 400 mrtvých.

Masakr se nevyhnul ani stovkám dětí, tvrdí MSF

Lékaři bez hranic uvedli, že od 25. srpna do 24. září zemřelo v Myanmaru nejméně 9000 Rohingů. „Při těch nejkonzervativnějších odhadech“ minimálně 6700 z těchto úmrtí bylo způsobeno násilím. Mezi oběťmi je podle MSF nejméně 730 dětí mladších pěti let.

Myanmarská armáda zahájila tažení proti Rohingům v Arakanském státě po útocích rohingských povstalců na stanoviště bezpečnostních sil 25. srpna. Armáda popírá, že by útočila na civilisty, a tvrdí, že naprostá většina zabitých Rohingů byli „teroristé“.

Svědkové z řad Rohingů, kteří z převážně buddhistického Myanmaru uprchli před násilnostmi do sousedního Bangladéše, ale popisují, že vojáci zabíjeli, mučili a znásilňovali myanmarské civilisty a vypalovali celé rohingské vesnice.

„Nárůst počtu úmrtí se shoduje se zahájením operace myanmarských bezpečnostních sil v posledním srpnovém týdnu,“ uvedl vedoucí zdravotnických aktivit MSF Sidney Wong.

„Setkali jsme se a hovořili s lidmi, kteří přežili násilí v Myanmaru, a nyní přežívají v nehygienických podmínkách v přeplněných táborech v Bangladéši. To, co jsme zjistili, bylo šokující. A to jak z hlediska počtu lidí uvádějících smrt člena rodiny v důsledku násilí, tak v tom, jakými otřesnými způsoby byli jejich příbuzní podle nich zabiti nebo vážně zraněni,“ konstatoval Wong.

Z dětí mladších pěti let, které byly ve zmíněném období usmrceny, přes 59 procent bylo údajně zastřeleno, patnáct procent upáleno ve svých domovech, sedm procent umláceno a dvě procenta zabily nášlapné miny, sdělila organizace.

Obětí může být ještě mnohem víc

Lékaři bez hranic jsou navíc přesvědčeni, že uvedené počty obětí jsou podhodnocené, protože nevyslechli všechny uprchlíky v Bangladéši a také nemluvili s rodinami, kterým se nepodařilo z Myanmaru dostat přes hranice.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) minulý týden oznámily, že od konce srpna přišlo do Bangladéše 646 tisíc Rohingů. Lékaři bez hranic nyní uvádějí více než 647 tisíc rohingských běženců.

Převážně buddhistický Myanmar Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. OSN a Spojené státy již dříve označily kampaň proti Rohingům za etnickou čistku.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dokonce prohlásil, že operace myanmarské armády proti Rohingům nesou známky genocidy.