Kalifornii spaluje požár Thomas, sežehl už oblast o velikosti New Yorku a Bostonu dohromady

Plameny na jihu Kalifornie zničily 70 tisíc hektarů pozemků a přes 800 domů, celkem 200 tisíc lidí se muselo evakuovat, dalších 90 tisíc domácností je bez proudu. Dým je vidět i z vesmíru, jak ukazují záběry NASA. Požáry zuří na ploše větší než New York a Boston dohromady, uvedla americká televize CNN.

Celkem šest větších požárů a řada dalších vypukla na jihu Kalifornie 4. prosince. Šíření ohňů napomáhá silný nárazový vítr a velmi nízká vlhkost vzduchu. Hasičům navíc komplikuje situaci hornatý terén.

Prezident Donald Trump už v oblasti vyhlásil mimořádný stav. Škody zatím dosahují výše 10 miliard dolarů.

Kalifornské požáry vyhnaly z domovů přes 200 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

I přes ničivost ohňů je zatím ohlášen pouze jeden mrtvý – sedmdesátiletá žena byla nalezena v autě poté, co se snažila evakuovat ze zasažené oblasti. Zranění ale utrpěli někteří hasiči a zahynulo mnoho zvířat.

V okrese Ventura a Santa Barbara zničil živel, který dostal jméno Thomas, 930 kilometrů čtverečních půdy.

Santa Barbara začala s evakuací už v pátek, o víkendu ale museli svoje domovy opustit další obyvatelé některých pobřežních měst, kde situaci rychle změnil silný vítr. Nařízení se týkalo třeba Carpinterie ležící 160 kilometrů severozápadě od Los Angeles.

„Nasadili jsme noční vrtulník, abychom mohli ochlazovat, dokud je tma, poté jsme začali s hasicími přístroji. Podařilo se nám zachránit sto, možná dvě stě domovů v této oblasti,“ uvedl kapitán hasičské jednotky Dave Zanivoni.

Thomas je největším požárem v Kalifornii za více než půl století a zatím pátý nejhorší v historii měření. V okrese Ventura vítr hnal plameny rychlostí čtyři tisíce metrů čtverečních za sekundu.

„Je to asi ten nejděsivější zážitek, který jsem ve svém životě zažil. A moje nejbližší zkušenost s ohněm. Celé naše údolí bylo kompletně v plamenech. Mnoho z těchto stromů vzplálo, proto jsme vzali zahradní hadice a snažili se je zachránit,“ podotkl jeden z místních obyvatel Mitchell Perry.

„Bylo to šokující, moji sousedé hledali, jestli něco zbylo z jejich domovů. Je neuvěřitelné, že náš dům stále stojí,“ konstatovala Kaliforňanka Aurora Rangelová.

I přes ničivost ohňů je zatím ohlášen pouze jeden mrtvý. Vyhořelo ale několik rančů.

Guvernér státu Jerry Brown prohlásil, že požáry se stávají novou normou a jsou přímým důsledkem klimatických změn. Nevyloučil, že se v Kalifornii bude s ohněm bojovat ještě o Vánocích.