Vyřeší německou krizi opoziční smlouva? Sociální demokraté se i přes volební debakl vrací do hry

Události: Politický mat v Německu může vyřešit SPD (zdroj: ČT24)

Při řešení německého povolebního patu se pozornost obrací na sociální demokracii (SPD). Ta se okamžitě po zářijových volbách, ve kterých zaznamenala svůj nejhorší poválečný výsledek, rozhodla odejít do opozice. Kvůli krachu jednání konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených ale mohou právě sociální demokraté Německo zachránit od předčasných voleb – návratem do velké koalice, nebo podporou menšinové vlády.

Předseda SPD Martin Schulz sice návrat k velké koalici s CDU/CSU dlouhodobě odmítal, v posledních hodinách ale sílí od jeho spolustraníků tlak na to, aby své striktní stanovisko vůči spolupráci s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové přehodnotil.

„Musíme diskutovat o všech možnostech. A čas si na to uděláme,“ řekl listu Passauer Neue Presse místopředseda sociálních demokratů Thorsten Schäfer-Gümbel. „Když není možná koalice, jsou možné menšinové vlády tolerované různými stranami s výjimkou AfD,“ nechal se zase slyšet Matthias Miersch z levicového křídla strany.

Předseda sociálních demokratů v největší spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku Michael Groschek hovoří rovnou o možnosti vytvoření „paktu stability“. SPD by podpořila menšinovou vládu vedenou CDU výměnou za dohodu o otázkách jako je spravedlivá daňová politika, zajištění důchodů nebo reforma Evropské unie.

Taková konstelace by byla částečně podobná opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS z let 1998 až 2002. ODS tehdy umožnila vznik menšinové vlády ČSSD mimo jiné výměnou za křesla předsedů obou parlamentních komor.

Martin Schulz při konzultaci s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem
Zdroj: Reuters
Šéf SPD je ve složité situaci. Slíbil NE velké koalici, čelí tlaku politické konkurence a prezidenta, kteří jej chtějí s odkazem na politickou odpovědnost dovést k opaku. A samozřejmě se nabízí třetí možnost – podpora menšinové vlády – ale s tím nesouhlasí kancléřka Merkelová, která by takovou vládu musela vést.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Německu

V SPD se bojí dalších ztrát

Martin Schulz jednal o možnostech dalšího vývoje s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, který není předčasným volbám nakloněn a vyzývá strany, aby dostály své politické odpovědnosti a domluvily se na koalici.

Vypsání předčasných voleb odmítá i řada členů SPD, kteří nevěří, že by se straně podařilo získat víc než 20,5 procenta, na která dosáhla v září.

Němečtí sociální demokraté zamířili do opozice. Může se to změnit? (zdroj: ČT24)

Jedna ze sociálnědemokratických poslankyň se podle magazínu Der Spiegel dokonce Schulze zeptala, kdo by vlastně stranu do předčasných voleb vedl. Taková otázka by se přitom vůbec nenabízela, pokud by pozice v čele strany, kterou chce Schulz obhájit na prosincovém sjezdu, byla pevná, míní magazín.

Měsíc dlouhá jednání o koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených ztroskotala v neděli, kdy se je rozhodla opustit FDP. Ta se už navíc nechala slyšet, že by do takovéto vlády nevstoupila ani po případných předčasných volbách. V takové situaci je čím dál pravděpodobnější vznik menšinové vlády, která dosud na celostátní úrovni v Německu nebyla.

Události, komentáře: Sociální demokraté se i přes volební debakl vrací do hry (zdroj: ČT24)