Schäuble vyzval politické strany ke kompromisu. Aby se dohodly na nové německé vládě

Události k hledání cesty k nové vládě v Německu (zdroj: ČT24)

Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble na úvod zasedání německého parlamentu vyzval politické strany k ochotě přistoupit na kompromisy v zájmu vytvoření nové německé vlády. Povolební situace v Německu se ocitla ve slepé uličce poté, co zkrachovala sondážní jednání čtyř stran (CDU/CSU, svobodných demokratů FDP a Zelených) o možnosti vytvořit koaliční vládu, a sociální demokraté (SPD) odmítli setrvat v dosavadní koalici s CDU kancléřky Angely Merkelové a CSU.

Musíme v nadcházejících třech týdnech dospět k situaci, kdy bude jasné, zda lze vytvořit stabilní vládu na základě výsledku těchto voleb.
Peter Altmaier
šéf kancléřského úřadu

Podle Schäubleho, který je členem CDU, je nezbytné uvědomit si „obtížné balancování, které znamená pro všechny, kdo nesou politickou odpovědnost, učinit kompromisy částečně i ve vlastních volebních programech“. „Neznamená to žádný pád ani projev slabosti,“ zdůraznil.

„Evropa potřebuje Německo schopné jednat. Reakce ze zahraničí ukazují, že Evropa a mnoho dalších zemí ve světě na nás čekají,“ upozornil zároveň předseda Spolkového sněmu.

Šéf kancléřského úřadu Peter Altmaier, který je rovněž členem CDU a je označován za kancléřčinu pravou ruku, v televizní stanici ZDF vyzval politické strany, aby se v následujících třech týdnech rozhodly, zda jsou schopny vytvořit stabilní kabinet a dostat tak zemi z patové politické situace. Politické strany by podle něj měly podpořit výzvu prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, aby projevily zodpovědnost a spojily se k vytvoření vlády.

Předsedkyně frakce SPD ve Spolkovém sněmu Andrea Nahlesová ráno televizi ZDF řekla, že si umí představit tolerování menšinové vlády vedené unionisty. „Záleží na tom, zda o tom musíme mluvit nyní. Měli bychom hovořit o tom, jak vytvořit proces, který naši zemi přivede k nové, stabilní vládě.“ Tento proces pak podle ní může vyústit v menšinový kabinet.

Šonka: Oznámení o konci vyjednávání byl ze strany FDP dlouho připravený krok (zdroj: ČT24)
Cokoli se nyní stane, ať jsou to nové volby, menšinová vláda nebo opět velká koalice, tak v každém případě je Angela Merkelová kancléřkou na odvolání. Ztratila svou moc.
Berliner Zeitung
německý deník

Pokud jde o možnost nových voleb, Nahlesová řekla: „To nikdo doopravdy nechce… Nicméně přesto je to jedna z možností, které se nebudeme vyhýbat.“ Potvrdila, že trvá dosavadní rozhodnutí sociálních demokratů nevytvořit znovu s CDU a CSU takzvanou velkou koalici.

Šéf FDP: Bylo by to neambiciózní pokračování kurzu velké koalice

Předseda svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, který v noci na pondělí oznámil nezdar koaliční sondáže, v interním stranickém dopise odchod z rozhovorů obhajoval, napsala agentura DPA.

Podle něj na jednacím stole nakonec v podstatě leželo „neambiciózní pokračování kurzu velké koalice“ prošpikované četnými přáními Zelených. „Proto nemůžeme a nechceme být k dispozici,“ zdůraznil Lindner. Zopakoval, že „čtyři partneři nebyli s to dospět ke společné myšlence utváření země a ke společnému základu důvěry“.