Kalifornský soud zablokoval Trumpovo nařízení, které upírá dotace azylovým městům

Federální soudce v Kalifornii trvale zablokoval část kontroverzního dektretu prezidenta Donalda Trumpa. Prezidentovo nařízení upírá federální dotace takzvaným azylovým městům, která jsou vstřícná k nelegálním přistěhovalcům a omezila spolupráci s imigračními úřady. Verdikt se týká kalifornských měst San Francisco a Santa Clara, které se na soud obrátily s tím, že Trumpovo nařízení je protiústavní.

Soudce Orrick podle CNN v pondělí zamítl odvolání americké vlády s tím, že Trump nemůže stanovovat nové podmínky pro rozdělování dotací, protože toto rozdělování je v kompetenci Kongresu, nikoli prezidenta.

Právní zástupce San Francisca Dennis Herrera uvedl, že rozhodnutí je „vítězstvím amerického lidu a vlády zákona“. „Prezident Trump si může tweetovat, co ho napadne, ale nemůže si z vlastní vůle přisvojovat nové pravomoci,“ dodal Herrera v prohlášení. 

Trumpův plán počítá s posílením dosavadních bariér na hranicích
Zdroj: Reuters

Trumpův dekret podle některých měst odporuje ústavě

Takzvaná azylová města vstřícně přistupují k přistěhovalcům, kteří v USA pobývají nelegálně. Nejčastěji se to projevuje tím, že nijak nepátrají v minulosti migrantů a odmítají je internovat, jak to po nich požadují americké imigrační úřady.

Trump vydal exekutivní příkaz krátce po své inauguraci letos v lednu. Týkal se přerušení poskytování vládních peněz radnicím, které odmítají spolupracovat s imigračními úřady. Nařízení ale podle některých měst odporuje ústavě USA, konkrétně desátému dodatku, který stanoví, že pravomoci, jež nepřísluší federální vládě, by měly mít jednotlivé státy. Podobně jako San Francisco a Santa Clara se Trumpovu dekretu vzepřela i další azylová města jako New York, Los Angeles nebo Chicago.

„Okresní soud překročil své pravomoci, když zakázal prezidentovi pověřovat členy své vlády prosazováním existujících zákonů,“ uvedl v reakci na pondělní verdikt soudu mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti Devin O'Malley. „Ministerstvo spravedlnosti obhájí právo prezidenta řídit orgány výkonné moci,“ dodal.