Litva přijala „Magnitského“ zákon. Rusko vzápětí pohrozilo odvetou

Litva jednomyslně přijala zákon zakazující vstup do země cizincům podezřelým z rozsáhlé korupce, praní peněz či porušování lidských práv. Nově schválená právní norma označovaná jako Magnistského zákon nenechala dlouho čekat na odezvu Ruska. To vzápětí pohrozilo odvetou za „další nepřátelský krok“. Litva je podle agentury Interfax čtvrtou zemí, která Magnitského zákon přijala jako právní normu, a zařadila se tak po bok USA, Kanady a Estonska.

Zákon je pojmenovaný po mladém ruském právníkovi ve službách zahraničního investičního fondu Sergeji Magnitském, který ruské policejní a justiční pracovníky obvinil z rozsáhlé zpronevěry na úkor fondu Hermitage Capital a ruského rozpočtu. V roce 2009 zemřel za dosud nejasných okolností v moskevské vazební věznici.

Litevští poslanci zákon přijali na výročí Magnitského smrti a platit by měl od Nového roku. Norma počítá i s možností zakázat cizinci vstup do země až na pět let, pokud je dotyčný v zahraničí vážně podezřelý z těžkých či velmi těžkých zločinů, porušujících lidská práva a svobody, korupce, praní peněz.

O zákazu vstupu do Litvy bude na návrh ministra zahraničí rozhodovat ministr vnitra. Zákon umožňuje neinformovat cizince o zařazení na seznam nežádoucích osob, pokud by to poškodilo národní bezpečnost, obranu či veřejnou bezpečnost.

Vilnius
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Litva přijala zákon, který poprvé schválil Obama

„Je to zásadní zákon, ukazující naši úctu k lidským právům zejména v Rusku, protože je pojmenován po člověku, který se snažil chránit Rusko před okrádáním rozpočtu a občanů a za to ho zlikvidovali ti, kdo kradli. Je to vyjádření respektu k Rusku a k ruské demokratické budoucnosti,“ uvedl konzervativní poslanec Emanuelis Zingeris podle serveru Delfi.

„Samozřejmě budeme nuceni odpovědět na další nepřátelský krok Litvy a zakážeme vstup do Ruska řadě nežádoucích osob z této země. Uchazečů o tuto roli je tu spousta,“ řekl ruský velvyslanec Alexandr Udalcov.

Vilnius není první, kdo podobnou normu zavádí do praxe. Washington po smrti právníka Magnitského přijal zákon znemožňující vstup do země a přístup k americkému bankovnímu systému lidem odpovědným za jeho smrt. Magnitského zákon poprvé podepsal americký prezident Barack Obama 14. prosince 2012, na černé listině se tak ocitl například šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bastrykin.

Letos v říjnu analogii Magnitského zákona přijala i Kanada. Reakce Moskvy na sebe nenechala dlouho čekat, prakticky ihned schválila seznam kanadských činitelů, kterým zakazuje vstup na ruské území.