Macron míří na periferie. Kritizuje předchozí vlády za jejich zanedbání

Horizont ČT24: Macron chce napravit francouzská předměstí (zdroj: ČT24)

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona stát v minulosti přispěl k posilování extremismu tím, že zanedbával nejchudší předměstí. Slíbil, že podnikne rázná a „občas autoritářská“ opatření zacílená na boj s tímto problémem. Do rozvoje periferií hodlá Macron investovat miliardy eur. Řada jeho předchůdců přitom přišla se stejným nápadem. A neuspěla.

Emmanuel Macron během svého domácího turné navštívil několik sociálně vyloučených lokalit. Důvodem může být i kritika opozice, která někdejšímu špičkovému manažerovi a milionáři vytýká, že je prezidentem elit.

„Naslouchal jsem vám a přijel sem, abych vám řekl, že jen úsilí celé země bude schopné zvládnout výzvu, o níž je řeč,“ oznámil Macron.

Hovořil o výzvě, kterou pro francouzskou společnost představují periferie. Na tomto problému si už vylámala zuby řada Macronových předchůdců, i když zapojili štědré zdroje. Už před 40 lety byly zahájeny první intervence na patnácti stech nejzanedbanějších předměstích v zemi.

„Boj, který vedeme, směřuje k obnovení republiky. A my nemůžeme žádat po mladých, aby v republiku uvěřili, pokud republika není na svém místě,“ míní prezident.

Více učitelů i policistů

Nepokoje ve Francii
Zdroj: ČT24

Mimo jiné chce rozdělit plné školní třídy, vytvořit prostor pro nové a najmout další učitele. Posily mají na předměstích dostat i bezpečnostní síly.

Tváří v tvář nedávné historii je to snad až příliš velká ambice. I po desetiletích je nezaměstnanost na francouzských periferiích stále třikrát vyšší než celostátní průměr a míra chudoby zůstává na 40 procentech. Působí tu jen polovina obvyklého počtu lékařů a počet policejních služeben je dokonce pětinový.

Periferie jako hnízdo terorismu

Periferie jsou tlakovým hrncem, který čas od času exploduje. Podobně jako letos na jaře v Paříži, kde se zvedla vlna protestů poté, co byla policie obviněna z brutálního násilí vůči zatčenému mladíkovi.

Současné napětí může ale eskalovat mnohem nebezpečněji než dříve. Před několika dny se na předměstí Paříže v Clichy z jedné strany ozývala hymna a z druhé pozvání k muslimské modlitbě. Vše vyústilo ve srážku, brutálnímu vyhrocení situace zabránila jen včasná policejní intervence.

Muslimové se modlí přímo na ulici pařížského předměstí Clichy
Zdroj: ČT24

Konzervativní vedení požaduje ukončení pouličních bohoslužeb, které podle něj na veřejné prostranství nepatří. Věřící si zase stěžují, že ve čtvrti nemají pro svá shromáždění vhodný uzavřený prostor.

Periferie stále rodí problémy. Ten nejhorší – terorismus – ale chudá předměstí v mnohém zdaleka přesahuje. Zdroje a inspirace extremismu leží často daleko za hranicemi. I na to ale francouzská vláda míří novou legislativou. „Definují se nové trestné činy jako je prohlížení džihádistických webových stránek,“ říká expert na terorismus Marc Hecker.

I v boji s terorem se mají významně navyšovat zdroje a lidé. Jen domácí rozvědka má dostat v příštích pěti letech přes tisíc nových zaměstnanců, ostatní vládní agentury naberou další stovky.