Do KLDR pojede speciální čínský vyslanec. Oficiální mise zní „informovat o sjezdu komunistů“

Čína téměř po dvou letech pošle do Severní Koreje speciálního vyslance, informovala o tom státní agentura Nová Čína. Naposledy navštívil čínský speciální vyslanec Severní Koreu v únoru minulého roku. Oficiálním cílem mise diplomata je informovat KLDR o říjnovém sjezdu Komunistické strany Číny. Peking dlouhodobě usiluje o diplomatické řešení krize vyvolané severokorejským raketovým a jaderným programem.

Sung Tchao, který vede sekci vnějších vztahů Komunistické strany Číny, do Severní Koreje odjede v pátek. Bude „informovat KLDR o 19. sjezdu Komunistické strany Číny“, uvedla čínská agentura. Odkazovala přitom na říjnový sjezd komunistické strany, na němž čínský prezident Si Ťin-pching upevnil svou pozici

Severokorejská agentura KCNA návštěvu čínského diplomata potvrdila, ale uvedla pouze, že k ní dojde brzy.

Podle agentury Reuters není jasné, jak dlouho se diplomat v KLDR zdrží, ani kde se odehraje jeho schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Se stejným účelem, tedy informovat o sjezdu čínských komunistů, už přijel vyslanec do Vietnamu a Laosu, zemí, kde také vládne komunistická strana.

Sekce vnějších vztahů Komunistické strany Číny spravuje vztahy se zahraničními politickými stranami a Čína ji tradičně užívá jako spojku čínské diplomacie se Severní Koreou.

USA vyzývají Čínu k většímu tlaku

Šéf Bílého domu Donald Trump minulý týden na své asijské cestě ocenil „velmi prospěšnou“ úlohu Číny v severokorejské otázce, při návštěvě Japonska ale podotkl, že je zapotřebí, aby Čína hrála větší roli ve snaze přimět KLDR, aby se vzdala svých zbrojních programů.

„Čína může tento problém urovnat snadno a rychle,“ řekl před čínskou hlavou státu Trump. Následně bez dalšího upřesnění napsal na Twitteru, že Si Ťin-pching přitvrdí sankce vůči Pchjongjangu. Peking ale žádná nová opatření neohlásil, zatímco již uplatňuje sankce přijaté Radou bezpečnosti OSN a výrazně omezil nákup severokorejského uhlí a rud.

Po jednání v Pekingu nebyla ohlášena žádná nová politika vůči KLDR. Pozice Číny jsou dlouhodobě konzistentní. Nepřeje si změnu režimu v Severní Koreji. Vyzývá obě strany, aby změnily rétoriku, vrátily se k jednacímu stolu. Za řešení považuje zmražení severokorejského jaderného programu výměnou za konec americko-jihokorejských vojenských cvičení, což je pro Spojené státy nepřijatelné.
Barbora Šámalová
asijská zpravodajka ČT

Čína je hlavním obchodním partnerem KLDR, na jejím zahraničním obchodu se podílí z asi 90 procent. Čínské ministerstvo zahraničí opakuje, že Peking plně dodržuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se KLDR. Čínská diplomacie také slíbila, že prošetří, zda neexistují ještě nějaké aktivity, které by restrikce porušovaly.

Peking ale trvá na tom, že je nutné řešit krizi na Korejském poloostrově pomocí dialogu, uvedla už dříve mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.