Jde o bezpečnost Libanonu, vysvětlil nalezený premiér Harírí svou demisi v Saúdské Arábii

Libanonský premiér Saad Harírí po týdnu stráveném v Saúdské Arábii přerušil mlčení. Prohlásil, že se těší svobodě a vrátí se během pár dnů do vlasti, kde potvrdí svou rezignaci. Funkce se prý vzdal v zájmu bezpečnosti Libanonu. Pokud by ale politické síly včetně Hizballáhu slíbily zachovat neutralitu země, na demisi prý dojít nemusí. Libanonští představitelé tvrdí, že Rijád Harírího k rezignaci donutil a že ho v zemi zadržuje proti jeho vůli.

Libanonský prezident Michel Aún Harírího rezignaci dosud nepřijal a požadoval po Rijádu vysvětlení. „Kdybych chtěl odcestovat zítra, odcestoval bych,“ řekl nyní Harírí v saúdské metropoli v rozhovoru s televizí Future, která mu patří. Šlo o jeho první veřejné vystoupení od 4. listopadu.

Rezignaci zdůvodnil bezprostředním nebezpečím, jemuž je Libanon vystaven. Už dříve konstatoval, že jemu osobně jde dlouhodobě o život. Návrat do vlasti odhadl v řádu dní. V Libanonu prý potvrdí svou demisi, aby vše proběhlo v souladu s ústavou.

Harírí by mohl rezignaci zrušit, pokud Libanon zůstane neutrální

Zdůraznil zároveň, že Libanon musí být vynechán z regionálního konfliktu, protože v oblasti Perského zálivu žije 300 až 400 tisíc Libanonců a není jasné, co by se s nimi v případě takového konfliktu stalo. 

Saúdská Arábie podle něj chce, aby Libanon zůstal v blízkovýchodním regionu neutrální a nestranil Íránu. V opačném případě prý hrozí i sankce ze strany arabských zemí. „Odvolám rezignaci, pokud bude libanonská politika neúčasti na regionálních konfliktech respektována,“ prohlásil premiér v souvislosti s počínáním Hizballáhu.

Kámen úrazu? Zřejmě ucházející vztahy s Hizballáhem

Podnikatel Harírí stojí v čele libanonské vlády od listopadu 2016. Jeho rodina má v Saúdské Arábii nemovitosti i další majetek, premiér tam proto jezdíval často.

Podle agentury Reuters je kamenem úrazu to, že Saúdové mají  jako sunnité problém s šíitským Hizballáhem. Tato skupina podporovaná Íránem má dobře vyzbrojené bojové křídlo, křesla v parlamentu i v libanonské vládě. Když se Rijád před deseti lety snažil Hizballáh oslabit, skončilo to boji mezi libanonskými sunnity a šíity a převzetím kontroly Bejrútu ze strany Hizballáhu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdroj Reuters řekl, že Harírí při jedné z návštěv Rijádu odhalil své plány, jak s Hizballáhem vyjít, a konfrontaci označil za cestu k destabilizaci. „Myslím, že se to Saúdským Arabům nelíbilo,“ prohlásil zdroj, podle nějž Harírí podcenil nevraživost Rijádu vůči Hizballáhu. „Pro Saúdy je to existenční boj, černá proti bílé. My v Libanonu jsme zvyklí na šedivou,“ uvedl zdroj.

Rijád se pak zřejmě snažil vynutit si změnu ve vedení Hnutí budoucnost, v jehož čele stojí právě Harírí. Hnutí ale s výměnou svého lídra nesouhlasilo. Za zachování stability Libanonu se postavily USA, Egypt či Francie. Prezident Emmanuel Macron dokonce ve čtvrtek neplánovaně navštívil Rijád.