Nová hlasová analýza zkoumá únavu u řidičů. Mohla by pomoct snížit počet dopravních nehod

Horizont ČT24: Analýzou hlasu proti dopravním nehodám (zdroj: ČT24)

Únava nese odpovědnost zhruba za pětinu všech dopravních nehod, a zásadním faktorem je tak třeba v nákladní dopravě. Snížit nepříznivou statistiku by mohla nová hlasová analýza, která se zaměřuje i na ty nejjemnější změny, a dokáže tak přesně určit míru vyčerpání.

Na zlepšení detekce únavy řidičů pracují na University College v Londýně. Pomoct má rozbor hlasu. Zatímco dřívější výzkumy se soustředily na jeho jednotlivé charakteristiky, jako je výška a rozsah, londýnští vědci v čase zkoumají celý soubor hlasových rysů.

„Snažíme se vyrobit model lidského hlasu tím, že pořizujeme mnoho nahrávek v různém časovém rozmezí. Pozorujeme velmi jemné rozdíly, ke kterým dochází během dne, dokonce během jedné pracovní doby,“ vysvětluje profesor Mark Huckvale.

Současné systémy na detekci únavy nejsou příliš přesné. Jedním z důvodů je i to, že hlasové nahrávky nevznikají v reálných pracovních podmínkách, což má nový algoritmus změnit. „Spousta už existujících prací je založena na nahrávkách v kancelářích nebo v domácím prostředí. To musíme změnit, abychom dokázali, že jsme schopni změny v hlase zachytit i třeba v kabinách nákladních vozidel,“ dodává Huckvale. 

Řídicí centrum má podle hlasu rozhodnout o pauze

Jeden z prvních testů proběhl v Peru. Řidič po dobu pěti pracovních dnů nahrával svůj hlas každé dvě hodiny.

V budoucnu by tento program mohl už zavedené systémy sledování bdělosti řidiče doplnit. Hlasový záznam poputuje do řídicího centra, které rozhodne o pauze nebo přeřazení na jiný druh práce. „Cílem není odradit řidiče od práce, stíhat je nebo nákladní přepravu zastavit. Jde jednoduše o to chránit jak zdraví řidiče, tak bezpečnost vozidla,“ uzavírá Huckvale.

S únavou souvisí i 35 procent nehod v těžařském průmyslu a podle britského ministerstva dopravy i dvacet procent nehod na silnicích. Výzkumníci proto věří, že hlasová analýza bude v bezpečnostním managementu hitem budoucnosti a sáhnou po ní i tradiční automobilky.