Boj o Velké jablko: New York zřejmě zůstane demokratům, kampaní hýbe otázka nerovnosti

Amerikanista Kozák o volbě starosty New Yorku: Neočekává se drama (zdroj: ČT24)

New York po čtyřech letech opět volí starostu: obyvatelé nejlidnatějšího amerického města letos vybírají z pěti kandidátů. Favority jsou stávající demokratický starosta a bývalý ombudsman Bill de Blasio a republikánka Nicole Malliotakisová. Pro demokraty je přitom New York klíčovou baštou – obzvlášť v době, kdy Kongres i Bílý dům ovládají republikáni.

Očekává se znovuzvolení de Blasia, který má v průzkumech před republikánkou náskok desítky procent. Kromě de Blasia a Malliotakisové patří mezi kandidáty bývalý detektiv Bo Dietl, právník a dlouholetý politik Sal Albanese a podnikatel Mike Tolkin.

De Blasio nastoupil do funkce v květnu 2013 a je prvním starostou z řad demokratů po dvaceti letech vlády republikánských starostů. Před čtyřmi lety zvítězil s heslem „Tenhle příběh dvou měst musí skončit“.

Letos patří mezi hlavní předvolební témata boj s kriminalitou. V New Yorku dochází zhruba k 330 vraždám za rok – pro srovnání v menším Chicagu je to 700, upozornil amerikanista Kryštof Kozák. „Není to skvělé, ale dlouhodobě se daří zločinnost udržovat relativně nízkou i přesto, že de Blasio chtěl, aby policisté nepostupovali tak agresivně při osobních prohlídkách,“ uvedl Kozák.

De Blasio klade důraz na sociální témata jako dostupnost školek

Podle něj město vedli dlouho politici, kteří upřednostňovali určitou skupinu před většinovým obyvatelstvem. De Blasio se zaměřil hlavně na boj s nerovností v příjmech.

Lidem se snažil zajistit růst minimální mzdy, placenou nemocenskou. Usiloval také o víc peněz na vzdělávání a podporu dostupného bydlení. Nyní jde de Blasio do boje s heslem „Tohle je vaše město“.

Starosta New Yorku Bill de Blasio
Zdroj: Tony Gentila/Reuters

„Mezi Newyorčany je poměrně oblíbený i přes nedávné skandály kolem kupování vlivu. Je jedním z nejviditelnějších demokratů v důležité politické funkci, protože Kongres i prezidentství je kontrolováno republikány,“ konstatoval amerikanista Kryštof Kozák.

Za reálné úspěchy současného starosty považuje třeba to, že všechny čtyřleté děti nyní mají nárok na veřejnou školku.

Aféry současného starostu neminuly, přesto je populární

Pokud jde o skandály, brzy po svém zvolení de Blasio vytvořil fond, kam mohli různí lidé posílat peníze, aby podpořili starostovu agendu.

De Blasio z toho platil své soukromé cesty, které posilovaly jeho statut na celonárodní úrovni, sdělil Kozák s tím, že o de Blasiovi se uvažuje jako o prezidentském kandidátovi pro rok 2020. Ti, kdo do fondu přispěli, se těšili některým výhodám, což se řadě Newyorčanů nelíbilo.

Hlavní rivalka? Úspěšná politička, dcera imigrantů

De Blasiova sokyně Malliotakisová je dcerou imigrantů – jejím otcem je Řek, matkou Kubánka. Za sebou má sedm let v legislativě a prezentuje se jako kandidátka, která se umí vypořádat s krizí, protože pracovala na programu zavedeném po hurikánu Sandy. Staví se i do role bojovnice proti korupci.

De Blasiovi mimo jiné vyčítá, že nic neudělal s nerovností, pokud jde o daně z nemovitosti – a slibuje reformu. „Je důležité, že Malliotakisová volila Trumpa, i když se s ním poté v některých otázkách pohádala. New York je tradičně spíše demokratické město a Trump tam není populární. To jsou všechno faktory, které pomáhají de Blasiovi,“ poznamenal Kozák. 

Nicole Malliotakisová
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Moc v rukou starosty je značná

Starosta New Yorku je volen stejně jako zastupitelstvo na čtyři roky a těší se silnému postavení. „Důležité je vyhrát primárky, ve městě, které je hodně demokratické, spíš mohl de Blasia někdo ohrozit v rámci demokratických primárek, ale teď už je to v uvozovkách druhé kolo – přímá volba,“ řekl Kozák.

Newyorská vláda je centralizovanější, než bývá u jiných amerických měst zvykem. Zodpovídá mimo jiné za školství, bezpečnost či sociální služby. Newyorská vláda zaměstnává 295 tisíc lidí a pracuje s rozpočtem zhruba 85 miliard dolarů ročně, uvádí list The New York Times.

Times Square v New Yorku
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

Předchůdci de Blasia likvidovali mafii či finanční krize

Od prvních voleb v roce 1898 zastávalo úřad starosty celkem 18 mužů. Mezi nejznámější patří Fiorello La Guardia, který New Yorku pomohl překonat dopady hospodářské krize, sjednotil dopravní síť a úspěšně bojoval s korupcí. Jeho jméno nese mimo jiné i letiště v Queensu.

Další výraznou postavou je Rudy Giuliani. Jako prokurátor se v 80. letech zasloužil o likvidaci newyorské mafie a v roli starosty se zaměřil na omezení zločinnosti. Stál také za zlepšením finanční situace města.

Rudy Giuliani
Zdroj: Reuters

Giuliani byl starostou New Yorku během teroristických útoků 11. září 2001. U lidí se těšil nesmírné popularitě. „Pomohl mu vzestup patriotismu po 11. září,“ prohlásil Kozák.

Zajímavý je i předchůdce současného starosty Michael Bloomberg. Osmý nejbohatší Američan byl starostou 12 let, během kterých pobíral roční plat ve výši pouhého jednoho dolaru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi jeho největší úspěchy patří snížení počtu násilných trestných činů ve městě, zákaz kouření a uskutečnění řady iniciativ na podporu životního prostředí a turismu.

  • Městu se od 20. let 20. století přezdívá Velké jablko podle cen rozdávaných při koňských dostizích. Během 70. let tento název propagovala oficiální kampaň, která měla podpořit cestovní ruch.
  • Další z hojně používaných přezdívek je Město, které nikdy nespí či Tavicí kotel – díky spoustě různých národností. Známá je rovněž přezdívka Gotham podle proslulých filmových scén komiksového hrdiny Batmana.
  • Město se skládá z pěti městských částí – Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens a Staten Island, které mají stovky čtvrtí. Každá z nich má svůj vlastní charakter.