Francouzská armáda se houfně stahuje z Mali

Paříž - Francie spustila hlavní fázi odchodu svých jednotek ze severoafrického Mali. Stahování čtyř tisíc vojáků přitom začalo už v dubnu. Na konci roku jich v zemi, kde od ledna pomáhají proti postupu islamistů, bude jen tisíc. Francouze pak nahradí mírová mise OSN.

Francouzským jednotkám se společně se silami dalších států podařilo prozatím zažehnat konflikt v Mali. „Terorismus, obchodování s lidmi a pirátství jsou problémy celého světa. Společně s touto vážnou situací musíme bojovat. To děláme v Mali - společně s našimi západními přáteli bráníme Sahel,“ prohlásil francouzský prezident François Hollande. 

Vojáci Paříže teď ve velkém Mali opouští. Budoucnost země je přitom nejistá, na mír proto bude i v dalších měsících dohlížet mise OSN. Radikální islamisté, kteří se pokoušeli vládu v Mali převzít, poničili řadu památek. A místní se teď obávají jejich případného návratu. 

François Hollande

„Myslím si, že je na Afričanech, aby si sami zajistili svoje bezpečí. Francie je ale připravená Afričany podpořit a dát jejich armádám prostředky pro to, aby mohly samy odpovědět na jakoukoli agresi.“ 

Francie se stahuje z Mali (zdroj: ČT24)

Další fáze stahování vojáků z Mali odstartovala jen několik dní potom, co islámští rebelové zaútočili na kasárna a uranové doly provozované Francouzi v sousedním Nigeru. Při tomto incidentu zemřelo 35 lidí. Podle nigerského prezidenta přišli útočníci z Libye. „Situace v Mali by neměla zakrýt to, co se děje v Libyi. Už jsem před tím varoval. Jestli se z Libye stane další Somálsko a padne do rukou radikálů, situace se tam výrazně zhorší. Libye je zdrojem nestability pro celý region,“ říká nigerský prezident Mahamadou Issoufou. 

S radikálními islamisty bojuje vládní armáda taky v Nigérii, konkrétně jde o sektu Boko Haram. Zatím je úspěšná. Naposledy se jí podařilo osvobodit rukojmí, které Boko Haram zajala po útocích na severovýchodě země.