Britským farmářům odpadne počítání oveček. Díky novým technologiím

Britským farmářům odpadne počítání oveček. Díky mikročásticím (zdroj: ČT24)

Po službách moderních technologií už sáhli i britští farmáři, kteří se ročně potýkají s krádežemi ovcí za miliony liber. Díky tisícům mikročástic přimíchaným do značkovacích barev majitelé svá ukradená zvířata snadno poznají.

Skotský farmář Jonathan Murray se nemohl dopočítat svých ovcí. Jeho statek střežili psi i kamery, ovce vyháněl na čím dál kratší dobu, ale nic nepomáhalo. „Zhruba deset procent (ovcí) se z pastvy nevracelo. Za tím muselo něco být,“ říká Murray.

Obrátil se na policii a ta potvrdila jeho podezření, že v oblasti operují gangy zlodějů. „Mluvíme-li o desítkách a stovkách ukradených zvířat, pak to musejí dělat lidé, kteří oboru rozumí, kteří mají dovednosti, znalosti a vybavení,“ potvrzuje Jane Donaldsononová ze skotské kriminální policie.

Organizované krádeže ovcí jsou v Británii překvapivě velkým problémem. Jen vloni tamní pojišťovny vyčíslily škody na víc než dva miliony liber. Mnohé případy chovatelé ani nehlásí. To, že z pastvin ovce zmizí, zjistí příliš pozdě a zvířata už není možné konkrétně identifikovat.

Značení ovcí technologií TecTracer
Zdroj: ČT24

Na pomoc teď přichází technologie, kterou policie dosud používala pro dohledání ukradených kovů. „Do barev, kterými se obvykle značkují ovce, přimícháme tisíce drobných částeček s unikátním kódem. Pokud zvířata někdo odveze z domácí farmy, máme nyní způsob, jak je identifikovat a dostat zpět. Je to výborný odstrašující prostředek,“ tvrdí vynálezce technologie TecTracer John Minary.

Pokud se farmář nebude moci svých ovcí dopočítat, vyšle signál, který centrála předá policii, překupníkům, ale i řezníkům. Identifikace původu zvířat pak bude rychlá a jednoznačná.

Technologii testují zatím jen na farmě Jonathana Murrayho. Pokud se ale osvědčí, britští farmáři nebudou muset tak často počítat ovce a jejich dny i noci budou o něco klidnější.