V Řecku zadrželi podezřelého z rozesílání balíčkových bomb šéfům EU

V Řecku zatkli muže, který je podezřelý z účasti na rozesílání balíčkových bomb představitelům Evropské unie a bývalému řeckému premiérovi Lucasi Papademosovi počátkem roku. Podle agentury Reuters to oznámila policie.

V březnu policisté objevili a následně zneškodnili osm balíčků s výbušninou adresovaných různým osobám a institucím z oblasti ekonomie v několika evropských zemích. O týden dřív exploze dopisu v pařížské pobočce Mezinárodního měnového fondu (MMF) zranila jednu ženu. Podobná zásilka z Řecka dorazila také na německé ministerstvo financí.

K zásilce s výbušninou zaslané bývalému německému ministrovi financí Wolfgangovi Schäublemu, kterou se podařilo včas zneškodnit, se přihlásila řecká anarchistická skupina Konspirace ohňových buněk. Ta se na rozesílání dopisových bomb zaměřila už několikrát v minulosti a adresovala je zejména velvyslanectvím a evropským státníkům.

Podle sobotního sdělení řecké policie byl v souvislosti s těmito nebezpečnými zásilkami zatčen 29letý muž. Podezřelý podle Reuters účast na jejich rozesílání popírá, stejně jako to, že by byl členem skupiny Konspirace ohňových buněk.

„Policie ho viděla na videozáznamech přinášet balíčky na poštu při pěti různých příležitostech a byl řadu dní sledován,“ sdělil ale agentuře policejní činitel, který nechtěl být jmenován. „Nyní se jeho byt prohledává,“ dodal.