Odtajněné dokumenty promlouvají: varování před vraždou Oswalda i smrtící pilulky pro Castra

Americké tajné služby se snažily zachytit kontakty Lee Harveyho Oswalda s komunisty ještě před tím, než spáchal atentát na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Vyplývá to z prvních analýz dokumentů, které byly ve čtvrtek z rozhodnutí Bílého domu odtajněny. O obsahu spisů píší americká média. Kromě informací o vraždě Kennedyho přinášejí dokumenty informace o snahách CIA zabít kubánského vůdce Fidela Castra. Nejvíce očekávané spisy však zatím zjevně zveřejněny nebyly.

CNN vyzdvihuje pasáže z dokumentu datovaného na 24. listopadu 1963. Bývalý šéf FBI J. Edgar Hoover v něm upozorňuje na fakt, že dallaská policie dostala den před vraždou telefonát, ve kterém jí neznámý muž klidným hlasem sdělil, že je členem skupiny chystající se Oswalda zabít. Zabývá se i Jackem Rubym, který Oswalda zastřelil. Hoover se obával, že násilná smrt Oswalda zpochybní verzi o atentátu jako činu osamělého střelce.

Ruby později uvedl, že nebyl spojen s žádnou skupinou, a odmítl, že by s výhrůžkou volal na policii. Podle zpravodajského serveru Politico ale v odtajněných spisech šéf FBI upozorňuje na zvěsti o tom, že měl Ruby vazby na chicagské podsvětí.

Podle listu The Washington Post se FBI s mimořádným úsilím snažila vystopovat podezřelé komunisty působící v USA. Některá svědectví agentů mapují diskuse uvnitř americké komunistické strany, které se po atentátu soustřeďují na úvahy o Oswaldově vině a dopadu vraždy na komunistické hnutí.

CNN zase upozorňuje na poznatek, že Oswald dva měsíce před zabitím Kennedyho hovořil s agentem sovětské rozvědky KGB. Oswald mluvil „lámanou ruštinou“ se sovětským konzulem v Mexiku Valerijem Kostikovem, podle CIA důstojníkem KGB. CIA ve spisu z roku 1967 rovněž zachytila výrok kubánského špiona, který Oswalda znal. Měl prohlásit, že Oswald je „dobrý střelec“.

Amerikanista Pondělíček k odtajněným dokumentům o vraždě Kennedyho (zdroj: ČT24)

The Washington Post nicméně konstatuje, že některé dokumenty očekávané s největším napětím odtajněny nebyly. Jedná se mimo jiné o zprávu šéfa rezidentury CIA v Dallasu Waltona Moorea z doby atentátu nebo o výpověď podnikatele Gordona McClendona, který hovořil s Jackem Rubym krátce předtím, než zastřelil Oswalda.

Chybí i podrobnější informace o aktivitách kubánského exilu v USA. Historici se zvlášť těšili na zprávy o Oswaldově šestidenní cestě do mexické metropole, kde se dva měsíce před atentátem setkal s Kubánci a Sověty. Žádné z takových svědectví ale očividně také odtajněno nebylo.

Události: Nově zveřejněné dokumenty o Kennedym (zdroj: ČT24)

Pilulky, které měly otrávit Castra

Mezi odtajněnými dokumenty jsou také informace o snaze USA zbavit se Fidela Castra. Objevuje se například údaj o odměně, kterou kubánští exulanti v USA byli ochotni vyplatit za zabití havanských revolucionářů. Za smrt Fidela Castra to bylo 100 tisíc dolarů (dnes odpovídá hodnotě 800 tisíc dolarů, tedy 17,5 milionu korun), za zabití jeho bratra Raúla a za smrt Ernesta Che Guevary, argentinského revolucionáře a Castrova ministra, po 20 tisících dolarech.

Podle CNN byly přípravy atentátu na Castra zahájeny už v prvních dnech Kennedyho prezidentského úřadu. Jeho bratr a tehdejší ministr spravedlnosti Robert Kennedy podle informací ze spisů řekl FBI, že zjistil, že CIA nabídla přes prostředníka americkému gangsterovi Samu Giancanovi 150 tisíc dolarů, když najme Castrova vraha.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dokument také popisuje snahy navázat spolupráci s dalšími gangstery, kteří měli zajistit, aby někdo z diktátorova okolí vhodil Castrovi do pití smrticí pilulku. Celkem se o to měli pokusit dvakrát. Poprvé v únoru nebo březnu 1961. Tehdy byl jejich kontaktem zaměstnanec kanceláře kubánského premiéra. Nakonec ale dostal strach a pilulky Castrovi nepodstrčil.

Podruhé se pokusili mezi březnem a dubnem 1961 otrávit Castra v jedné z restaurací, do které pravidelně chodíval. Kubánský vůdce ale právě v té době tuto restauraci přestal navštěvovat. Poté, co selhal i druhý pokus Castra otrávit, smrticí pilulky vrátili zpět CIA.

Odplata za smrt jihovietnamského diktátora?

Rozsáhlá zpráva amerického Kongresu uvádí, že teorie o smrti Kennedyho jako odplatě za pokusy zabít Fidela Castra je nepravděpodobná.

Zpravodajský server Politico zato poukazuje na možnou vietnamskou stopu ve vyšetřování. Je jí prý zpráva bývalého šéfa CIA Richarda Helmse z roku 1975. Helms v odtajněné výpovědi tvrdí, že tehdejší prezident USA Lyndon Johnson spekuloval o tom, že Kennedyho vražda byla odvetou za smrt jihovietnamského diktátora Ngo Dinh Diema po puči z listopadu 1963, do kterého byla údajně CIA také zapletena.