Ze spojenců nepřátelé. Ovzduší mezi Dudou a Kaczynským houstne, rozděluje je soudní reforma

Poradkyně polského prezidenta Andrzeje Dudy, bývalá disidentka Zofia Romaszewská, ostře zaútočila na předsedu vládnoucí strany Právo a spravedlnosti (PiS) Jaroslawa Kaczynského. A to kvůli sporu mezi šéfem státu a šéfem strany o soudní reformu, která znepokojuje menšinovou opozici i Evropskou unii. Změny v soudnictví jsou podle kritiků pokusem vládní strany o ovládnutí nezávislých soudů.

Duda a Kaczynski mají v pátek absolvovat další kolo rozhovorů o zákonech, které prezident vetoval a pak navrhl v nové podobě, ale ke kompromisu je zřejmě ještě daleko; Romaszewská si postěžovala, že PiS nevychází vstříc prezidentovým zásadním požadavkům.

„Nevím, zda Jaroslaw Kaczynski nepřestal být demokratem (…) Jarek (Kaczynski) si myslí, že je třeba všechno popadnout a držet v hrsti a že pak bude vše dobré. Ale já si myslím, že pak určitě bude velmi špatně,“ prohlásila v rozhlasové stanici Radio Zet Romaszewská, která si vydobyla respekt svou opozicí vůči komunistickému režimu.

Šéfa PiS si váží, ale znepokojuje ji, že v této věci nechápe Kaczynského „politické manipulace“, a to ještě nepovedené, a bojí se, aby demokratický vývoj v Polsku nedospěl ke špatnému obratu, jakkoli sdílí názor PiS, že polské soudy v současnosti rozhodují velmi špatně, pomalu a často hrozně nespravedlivě.

Romaszewská: Dudovy návrhy PiS ignorovalo

Duda před časem připustil, že sporné zákony o nejvyšším soudu a o soudcovské radě se rozhodl vetovat právě pod vlivem své poradkyně. Po prázdninách předložil parlamentu vlastní návrhy vzpomínaných zákonů – ty ale úpravy PiS podle Romaszewské vracejí do původního, nepřijatelného stavu. „Ale prezident nepřipustí, aby soudce vybírala jedna strana – či spíše ministr spravedlnosti a generální prokurátor,“ prohlásila.

Jaroslaw Kaczynski
Zdroj: Reuters

V Polsku je ze zákona ministr spravedlnosti současně generálním prokurátorem. Nyní tyto funkce zastává Zbigniew Ziobro, považovaný za Dudova rivala. Romaszewská v rozhlase tvrdila, že ji nejde o uspokojení prezidenta, ale o to, aby Polsko mělo pořádné soudy.

„To je názor paní Romaszewské, ale my si myslíme, že k dohodě vede jednání, a ne mediální debata o tom, co se komu nelíbí. Klidně čekáme na jednání předsedy Kaczynského a prezidenta,“ prohlásila mluvčí PiS Beata Mazureková. Ta dříve tvrdila, že oba činitelé jsou už blízko kompromisu.

Opoziční Občanská platforma požádala ministra pro koordinaci tajných služeb Mariusze Kaminského, aby objasnil podezření listu Gazeta Wyborcza, že předsedkyně ústavního soudu a její zástupce, dosazení PiS, Julia Przylembská a Mariusz Muszynski, jsou prý řízeni tajnými službami, které jejich prostřednictvím ovládají ústavní soud.

Soud i jeho předsedkyně tvrzení deníku odmítli jako falešné nařčení, rovněž Kaminski je označil za nepravdivé a ujistil, že šéfka ústavního soudu nebyla a není agentem, podobně jako loni ujišťoval o Muszynském. „Cožpak vypadám jako James Bond?“ zažertoval nyní sám soudce.