Důsledek politiky jednoho dítěte: suché větve čili staří čínští mládenci plní venkov

Události: Nerovnováha mezi muži a ženami v Číně (zdroj: ČT24)

V Číně ve středu začne sjezd vládnoucí komunistické strany. Na dalších pět let potvrdí v čele generálního tajemníka prezidenta Si Ťin-pchinga, který ještě víc upevní moc. Jednou ze změn, které přineslo jeho první funkční období, byl konec politiky jednoho dítěte. Ta způsobila nerovnováhu mezi muži a ženami a pokles porodnosti, což se projevuje i na ekonomice.

Mužům jako pan Siung se v Číně říká „suchá větev“. Je mu 45 a je starý mládenec. V zemi, kde se od lidí očekává, že po dvacítce založí rodinu, je to znamení hanby. „Když jsem měl čas na ženění, vesnice byla strašně chudá a doprava špatná. Žádná žena mě nechtěla,“ tvrdí Siung Ťi-ken.

Žije ve vesnici Lao-ja, což v překladu znamená „Stará kachna“, v odlehlé části provincie An-chuej ve východní Číně. Cesta sem je strmá a prašná. Staří mládenci tvoří celých deset procent z 1600 obyvatel. „Vesnice je moc odlehlá, děvčata odsud utíkají a ta zvenku sem nechtějí. Žijeme chudě, není tu práce ani peníze,“ naříká Ťin Šeng.

  • Kvůli tradiční kultuře upřednostňující syny nad dcerami a letité politice jednoho dítěte, která skončila teprve loni, je v Číně daleko víc mužů než žen. Na 115 chlapců připadá stovka děvčat.

Ženy prchají do měst

Ženy se stěhují do měst, kde si snáz najdou práci i manžela. Odcházejí i muži, ale obvykle jen za prací. Někteří zůstanou, aby se v duchu tradice starali o rodiče. „Nemohl jsem si hledat práci jinde. Matka byla nemocná a nemohla zůstat sama. Teď pečuju o strýce. Kdybych odešel, zemřel by hlady,“ říká další z místních starých mládenců Siung Ťi-ken.

Při hledání partnerů na venkově běžně pomáhají dohazovači. Pan Siung jejich služby zkusil, ovšem bez úspěchu. Ani v zánovním domě ženu neudržel: „Pořád si stěžovala, že vesnice není dost dobrá a doprava je příšerná.“

Jedna ze sousedek se do vesnice přivdala, ale není šťastná. Dětem by přála lepší budoucnost. „Nezvykla jsem si. Dřív ani nevedla silnice do mého rodného města. Musím sedět doma, cesta je tak špatná, že se nedá jet ani na kole,“ vypráví.

Vesničané mají satelitní televize a internet v mobilu, přesto je svět vzdálený. Podobných osad je v Číně bezpočet. Ztělesňují dilema života na venkově - volbu mezi útěkem z chudoby a povinností vůči těm, kdo je vychovali.

Vydáno pod