Itálie přišla o Božského Giulia

Řím - Ve věku 94 let zemřel bývalý sedminásobný předseda italské vlády a velká osobnost italských křesťanských demokratů Giulio Andreotti. Patřil k pilířům italské poválečné politiky. Sedmkrát se stal premiérem, působil i jako ministr zahraničí a obrany. V poslední době měl zdravotní potíže a loni v srpnu strávil několik dní v nemocnici kvůli srdeční arytmii.

Za svého letitého působení stál Andreotti u všech nejdůležitějších momentů italské republiky. Od referenda o zrušení království přes volby v roce 1948, znamenající konec komunistických ambicí v zemi, po italský hospodářský zázrak a tragické události, jako byl únos premiéra Alda Mora.

Prezidentské volby mu už unikly

Andreotti získal za svou kariéru několik přezdívek, včetně přízviska „nerezavějící“, a to pro svou politickou dlouhověkost. Před lety se stal doživotním senátorem a donedávna se účastnil práce parlamentu. Jeho nepřítomnost v bouřlivých diskusích kolem parlamentních voleb, vytváření vlády a volby prezidenta proto mnozí vnímali jako znak toho, že jeho zdraví se zhoršilo.

Andreotti, kterého někteří také nazývali Divo Giulio (Božský Giulio), od roku 1954 vystřídal na dvě desítky ministerských funkcí, převážně klíčových. Šéfoval resortu vnitra, obrany, financí a zahraničí. V čele vlády stanul poprvé v únoru 1972, poslední funkční období trvalo od července 1989 do června 1992.

Giulio Andreotti
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Námět pro mafiánské filmy

Přičítaly se mu však také nevhodné vztahy s představiteli nechvalně proslulé italské mafie. „V Palermu s ním bylo vedeno sedm procesů. Téměř ve všech procesech byl nakonec zproštěn viny, pouze v jednom byl odsouzen za styky s mafiány před rokem 1980. Když byl odsouzen, trestný čin už byl stejně promlčený,“ uvedla spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi.

V souvislosti s vazbami na organizovaný zločin mu dali jeho odpůrci řadu přezdívek jako Belzebub, Princ temnot, Černý papež nebo Hrbáč.

Giulio Andreotti
Zdroj: ČT24

Jeho postava fascinuje i filmové tvůrce. Režisér Paolo Sorrentino o něm roku 2008 natočil film s názvem Il Divo (Božský), který vyhrál cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes. „Andreotti chtěl na film reagovat žalobou, ale pak to vzdal, protože jakýkoliv protest by znamenal jen dvakrát čtenou zprávu,“ dodala Lunardi.

Sám Andreotti se stal inspirací pro filmovou postavu zkorumpovaného politika Dona Licia Lucchesiho z filmu Kmotr III.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod