Bílý dům prověřuje používání soukromého e-mailu Trumpovými poradci

Bílý dům začal s kontrolou používání soukromých účtů elektronické pošty ke služebním účelům. Informoval o tom list Politico. Soukromý e-mail mělo podle listu The New York Times používat nejméně šest blízkých poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa včetně jeho zetě Jareda Kushnera.

V rámci interní sondáže už bylo ze serveru Bílého domu a ze soukromých účtů významných poradců staženo množství e-mailů, napsal Politico. List se odvolal na informace poskytnuté čtyřmi činiteli, kteří jsou se záležitostí dobře obeznámeni.

Zvláštní pozornost je věnována e-mailovým doménám Kushnera a jeho manželky, Trumpovy dcery Ivanky, protože v Bílém domě stále pracují, uvedli dva ze zmíněných činitelů. Prověřovány jsou ale účty i dalších pracovníků Bílého domu.

Proces může trvat měsíce

Toto zkoumání může podle jednoho ze zdrojů trvat několik týdnů až měsíců, protože se při něm hledají odeslané nebo přijaté e-maily týkající se vládních záležitostí.

Zjišťuje se, zda nejde o zprávy mající význam pro jakékoli vyšetřování, jako je vyšetřování vedené Kongresem a zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem v záležitosti možné snahy Ruska ovlivnit loňské prezidentské volby v USA ve prospěch Trumpa.

Politico napsal, že soukromé e-mailové účty používalo nejméně pět stávajících nebo bývalých pracovníků Bílého domu. Kromě Kushnera a Ivanky Trumpové list jmenoval poradce Garyho Cohna, bývalého vrchního stratéga Stephena Bannona a někdejšího personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse.

Deník The New York Times mezi pravděpodobné provinilce zařadil i poradce Stephena Millera.

Kritizování podobné praxe se stalo jedním z hlavním témat Trumpovy předvolební kampaně. Využívání soukromých e-mailů ke služební komunikaci vytrvale vyčítal své demokratické soupeřce Hillary Clintonové.