Důsledky hurikánů může zhoršit zvyšující se hladina moře, Miami se opevňuje a zvedá ulice

Miami se připravuje na zvyšující se hladinu oceánu (zdroj: ČT24)

Na jihovýchodním pobřeží americké Floridy stoupá voda kvůli různým faktorům rychleji, než je světový průměr. Podle expertů to může umocnit negativní dopady hurikánů v oblasti. Vyšší hladina moře už teď na Floridě znečišťuje sladkou i podzemní vodu.

Rostoucí hladina může mít v hustě obydlené aglomeraci kolem Miami ve srovnání s jinými regiony na zeměkouli hospodářsky největší dopad.

„Je to skutečný problém. Pomalý, protože voda prochází skrze propustný vápenec. Takže ne vždy ji vidíte, jak se objeví například na pobřeží, ne vždy ji vidíte jako hurikán nebo obrovskou přílivovou vlnu. Vidíte ji ale ve formě každodenních záplav,“ podotkl profesor Floridské mezinárodní univerzity (FIU) Robert Gutsche.

Do konce století má moře stoupnout skoro o dva metry

Spolu se svými studenty vytvořil aplikaci, na níž je vidět, jak velké části Miami a Miami Beach by byly trvale pod vodou, pokud by moře do konce století stouplo o očekávaných 180 centimetrů a nic se s tím nedělalo.

Na Miami Beach se v současné době budují základy pro generátor, který během záplav pohání pumpy. Ty vodu ze zatopených ulic přečerpávají zpět do moře. „Hranice záplav stanovená agenturou FEMA dosahuje sem. Zařízení musí být dalších 60 centimetrů nad touto hranicí, takže generátor bude začínat v této výšce,“ řekl stavbyvedoucí firmy Lanzo Daniel Mesquita.

Město Miami Beach teď staví protipovodňová opatření za víc než dvě miliardy korun. Následovat budou čerpadla pod ulicemi a hráze. „Tady se zařízení pokouší (záplavovou vodu z ulice) čistit před tím, než ji vypustí zpět do zálivu. Voda pak teče do čerpací stanice a pumpa ji pod tlakem vypouští,“ prohlásil Mesquita.

Miami Beach také až o 60 centimetrů zvedá ulice – lidem v kavárnách tak jezdí auta ve výšce ramen. „Zvyšování úrovně ulice znamená, že se část obchodů ocitla pod ní, takže je voda zaplavuje. To mě vede k pochybnostem, jak moc je to prozíravé vzhledem k budoucímu velkému stavebnímu rozvoji, když nejsme schopní na 100 procent zvládnout ani tento projekt,“ upozornil Gutsche.

I v místě chudších čtvrtí se budou stavět budovy se zvýšeným přízemím, což bude dražší. Čekají se navíc přesuny obyvatel, opatření jsou ale nutná.