Zeman v New Yorku převezme ocenění Bojovník za pravdu

Prezident Miloš Zeman převezme v New Yorku za podporu Izraele prestižní ocenění Bojovník za pravdu. Cenu uděluje americký židovský fond Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF).

Cenu Warrior for Truth převezme v noci na úterý středoevropského letního času. GJCF oceňuje osobnosti, které hájí zájmy Židů. Zemana už předloni list zařadil na seznam stovky vlivných osobností, které pozitivně ovlivnily život Židů.

Cestu do Spojených států amerických zahajuje Zeman setkáním s bývalou manželkou současného amerického prezidenta a českou rodačkou Ivanou Trumpovou. Ještě před slavnostním galavečerem, který pořádá časopis The Algemeiner, má Zeman v plánu dvě schůzky s představiteli OSN.

Nejprve se sejde se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem, který v současné době předsedá Valnému shromáždění OSN. Následovat bude schůzka s ruským diplomatem a náměstkem generálního tajemníka OSN Vladimirem Voronkovem, šéfem nového Úřadu OSN pro boj s terorismem.

Zeman do USA přiletěl v neděli, zpět do České republiky odletí ve středu. V plánu má vystoupení v OSN, setkání s korejským prezidentem Mun Če-inem či jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.