Se Zemanem se Trump při Valném shrmáždění OSN nesejde, Ivana Trumpová ano

Americký prezident Donald Trump vystoupí příští týden na Valném shromáždění OSN a na jeho okraj se sejde s řadou světových státníků. Do výčtu dvoustranných schůzek ale Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster nezahrnul českého prezidenta Miloše Zemana, který bude tou dobou na místě také. I Zemana čeká v New Yorku množství bilaterálních jednání a schůzek, například se potká s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

V pondělí má Trump na okraj Valného shromáždění schůzku s francouzskou hlavou státu Emmanuelem Macronem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Předmětem jejich rozhovorů bude dle McMastera hlavně destabilizační vliv Íránu v blízkovýchodním regionu.

V úterý Trump přednese projev na Valném shromáždění OSN. Podle McMastera bude prezidentovým poselstvím prosazování míru a prosperity a zachovávání suverenity národů. Rovněž chce, aby měly státy povinnost zodpovídat se za porušování této suverenity u druhých. Odpovědnost za mír a prosperitu ve světě musejí sdílet všechny státy, upozornil McMaster.

Emmanuel Macron a Donald Trump
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

Trump se v tentýž den setká s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a předsedou nynějšího Valného shromáždění, slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem. Jednat má i s katarským emírem. Večer pak bude hostit tradiční diplomatickou recepci, na níž bude i Miloš Zeman.

Debatovat se bude určitě o KLDR

Ve středu bude Trump jednat s nejvyššími představiteli Británie, Jordánska, palestinské samosprávy a Egypta. Rovněž se setká s řadou představitelů dalších afrických států.

Ve čtvrtek se americký prezident setká s nejvyššími představiteli Turecka, Afghánistánu a Ukrajiny. Poté bude jednat s jihokorejským prezidentem a japonským premiérem o krizi kolem Severní Koreje.

V souvislosti s mezinárodním úsilím o zastavení vývoje severokorejského raketového a jaderného programu McMaster řekl, že USA se přibližují hranici toho, čeho mohou sankce a diplomacie dosáhnout. Podle něho existuje stále možnost vojenského řešení, i když to není volba, kterou by si Trumpova vláda nejvíc přála. Trump chce podle nejmenované mluvčí dát na Valném shromáždění jasně najevo ostatním představitelům, že vyvíjení radikálního nátlaku na KLDR je důležité.

Jak bude vypadat Zemanův program?

Prezident České republiky Miloš Zeman
Zdroj: David W Cerny/Reuters

Podle vyjádření ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka odletí Zeman za moře v neděli. V pondělí při soukromém setkání poobědvá s bývalou manželkou nynějšího amerického prezidenta a rodačkou ze Zlína Ivanou Trumpovou.

V ten samý den se sejde se slovenským ministrem zahraničí Lajčákem, který předsedá Valnému shromáždění OSN. Následovat bude schůzka s ruským diplomatem a náměstkem generálního tajemníka OSN Vladimirem Voronkovem, který se v těchto dnech ujímá funkce vedoucího nového Úřadu OSN pro boj s terorismem. V pondělí večer newyorského času pak Zeman dostane prestižní ocenění Warrior for Truth (Bojovník za pravdu) od GJCF. Oceněn bude na galavečeru, který pořádá list The Algemeiner. Fond oceňuje osobnosti, které hájí zájmy Židů.

V úterý se Zeman zúčastní zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, na kterém vystoupí v první desítce řečníků. Podle Jindráka tak bude český prezident mluvit v době, kdy je ještě na projevy upřena největší pozornost médií i politiků. Díky losu bude navíc česká delegace sedět v první řadě. Dá se očekávat, že Zeman bude chtít v projevu mluvit především o boji proti terorismu nebo o migraci. Zmínit by také mohl agendu Hospodářské a sociální rady OSN, jednoho z nejdůležitějších orgánů Spojených národů. Od letošního července mu do příštího léta předsedá stálá představitelka ČR při OSN Marie Chatardová.

Odpoledne newyorského času absolvuje Zeman bilaterální jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Mluvit by spolu mohli o napjaté situaci na Korejském poloostrově nebo o zimní olympiádě, kterou Jižní Korea pořádá. Tématem by mohlo být i hospodářství, Korea je totiž jedním z nejvýznamnějších investorů v ČR.

Svůj program v New Yorku Zeman zakončí středeční schůzkou s Guterresem a setkáním s krajany. Zpět do Česka přiletí ve čtvrtek brzy ráno.