Český youtuber Kovy se chce Junckera zeptat na Turecko a vztah EU k mladým

Rozhovor Kateřiny Etrychové s youtuberem Karlem Kovářem (zdroj: ČT24)

Na otázky tří evropských youtuberů bude na stanici Euronews ve čtvrtek odpovídat předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vůbec poprvé mezi tazateli bude i český zástupce – Karel Kovář, na síti známý jako Kovy. Na okolnosti pozvání a na zájem mladých o politiku se jej ptala reportérka ČT Kateřina Etrychová.

Kdo vás oslovil?

Oslovil mě konkrétně YouTube. Evropská centrála Googlu mi poslala e-mail s tím, jestli bych neměl zájem se tohoto rozhovoru zúčastnit. Neváhal jsem, protože je to zajímavá zkušenost.

Zaskočila vás taková nabídka?

Zaskočila. Nečekal jsem, že něco podobného, jako byl třeba v Americe rozhovor s Barackem Obamou a youtubery, se dělá i v evropské podobě, takže to bylo velké překvapení a pro mě je to nová zkušenost. Jsem na to zvědavý.

Budete zpovídat Jeana-Clauda Junckera. Co přesně z něj chcete dostat?

Budu se ptát na schizofrenické vztahy EU a Turecka. Na jedné straně EU kritizuje Turecko za vzdalování se demokratickým hodnotám, na druhé straně s ním uzavírá dohodu o uprchlících a platí mu miliony eur. To bude určitě jedna z otázek. Pak i nestárnoucí téma stěhování Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku, což je něco, o čem se stále jen mluví, a nic se nedělá. Rád bych se ho zeptal i na to, jak Evropská unie komunikuje s mladší generací. Jestli došlo k nějakým změnám. Ale třeba také na to, jak on sám vidí sociální sítě.

Karel Kovář během rozhovoru s Kateřinou Etrychovou
Zdroj: ČT24

Jak vy sám hodnotíte stav EU?

Myslím, že EU prochází nelehkým obdobím, ať už to byl krach řecké ekonomiky, nebo uprchlická krize. Bude to jedno z témat, na které se budu Jeana-Clauda Junckera ptát. Budu se ptát, jak je Evropská unie připravena na potenciální další uprchlické krize, které nepochybně přijdou v dalších letech. Myslím, že v tuto chvíli je pro EU největší výzva právě tohle – budoucí uprchlické krize, případné mezinárodní konflikty například na trzích. Myslím, že konkurenti jako Čína, Amerika nebo Indie jsou pro EU velkou výzvou. Takže na podobná témata se ho budu ptát.

Vy sám vidíte v Evropské unii budoucnost?

Já v ní vidím budoucnost. Myslím si, že ten koncept spolupráce malých zemí a vytvoření velkého bloku, který spolu komunikuje a spolupracuje, je velká vize, která je stále funkční. Můžeme to vidět na tom, že je mír, prosperita. Takže si myslím, že ten koncept funguje dobře. Pak samozřejmě přichází na tu vizi budoucnosti, která může být občas trochu děsivá.

Jak vypadá váš typický divák?

To je velmi těžké říct, protože moje tvorba je taková, že si – věřím – každá generace vybere něco. Pokud bych měl vybrat svého nejtypičtějšího diváka, myslím, že to bude dívka, 15 nebo 16 let.

Ptám se hlavně proto, že by mě zajímalo, jestli tuto věkovou skupinu vůbec Evropa zajímá. Jestli ji zajímá politika. Protože v jednom svém videu říkáte, že není nic, co by bylo pro mladou generaci nudnější než politika.

Bohužel je to tak. Myslím, že je to hlavně kvůli tomu, že mladá generace už nesleduje televizi, nečte noviny a časopisy, takže se k ní málokdy politické novinky dostanou. Využít video jako platformu pro to, abych mluvil o tom, co se zrovna děje, je přirozené. A funguje to. Politická videa mají poměrně vysoká čísla zhlédnutí na to, že by člověk předpokládal, že politika je pro mladé nudné téma. Ten obsah na mém kanálu funguje a věřím, že spousta mladých lidí se o politiku zajímá, ale není žádný hlas, který by k nim dokázal mluvit tak srozumitelně, aby to pro ně bylo zajímavé.

Jak volnou ruku máte při přípravě otázek?

Absolutně. Proběhl jediný rozhovor s moderátorkou celého bloku, jelikož tam nebudu jen já, ale i další dva youtubeři. Otázky šly hlavně na to, jaké tematické okruhy chci pokrýt, abychom se pak při interview neopakovali.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.

Vydáno pod