Irma zeslábla na tropickou bouři, na jihu Floridy se vyjasňuje

Hurikán Irma, který se prohnal přes Floridu, zeslábl na tropickou bouři. V jižní části poloostrova se po rozednění objevila modrá obloha a lidé pomalu začali vycházet z bezpečných úkrytů a zjišťovat škody. Úřady nařídily evakuaci 6,5 milionu osob, zatím byla ohlášena smrt nejméně tří lidí. Další dva hurikány v oblasti, Jose a Katia, již také zeslábly a nepředstavují vážné nebezpečí.

On-line přenos

Jihovýchod USA čelí hurikánu Irma

  • 14:27

    On-line přenos končí. Děkujeme za vaši pozornost.

  • 14:10

    Hurikán zeslábl na tropickou bouři.

  • 13:48

    Při postupu hurikánu Irma přes Floridu a Karibik nezemřeli ani nebyli zraněni žádní Češi, uvedlo to ministerstvo zahraničí.

České ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi oběťmi hurikánu nejsou žádní Češi a nikdo z českých občanů se nedostal do krizové situace.

Irma během pondělí zeslábla na tropickou bouři a posouvá se přes Georgii. Bez elektřiny je na Floridě 5,7 milionů domácností. V pondělí zůstaly uzavřeny všechny školy, mimo provoz jsou i letecké terminály včetně největšího letiště v Miami. Zrušeny byly už tisíce letů.

„V tuto chvíli je nejhorší situace na severovýchodě Floridy, v Jacksonvillu, který zažívá historicky nejrozsáhlejší povodně,“ popsal zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy, což obyvatelům umožňuje žádat o federální pomoc. Podle svého týmu sleduje vývoj bouře 24 hodin denně a hodlá se na Floridu co nejdříve vypravit. 

Hurikán přinesl nebezpečí bleskových záplav i tornád. V neděli se jedno objevilo u Fort Lauderdale na východním pobřeží, další dvě hlásili lidé v oblasti Brevardu. Bleskové povodně zažilo například dvacetitisícové město Naples, během pondělí už se ale objevila jasná obloha.

V některých zasažených částech Floridy se nedoporučuje lidem vycházet, dokud ulice nebudou po hurikánu uklizeny. Starosta Tampy Bob Buckhorn prodloužil zákaz vycházení ve městě od nedělního večera až do odvolání. Původně měl zákaz skončit v pondělí v šest hodin ráno.

Hurikánu jsou na Floridě připisovány tři oběti

Irma má na Floridě první oběti, v dopravních nehodách způsobených prudkým větrem a deštěm na jihu a západě poloostrova zahynuli tři lidé. Dva muži, z toho jeden policista, zahynuli při čelní srážce u Sarasoty na západním pobřeží Floridy. Další přišel o život při nehodě v Key West, tedy na prvním floridském území, které Irma zasáhla.

Zaplavené ulice Miami
Zdroj: Reuters

Z ostrovů Florida Keys na jihu Floridy začaly během pondělí přicházet první zprávy o způsobených škodách. Irma tam zaútočila v neděli ráno místního času (kolem poledne našeho času) plnou silou. Podle floridských záchranářů vítr dosahoval rychlosti 210 kilometrů.

Zpravodajství Martina Řezníčka z Floridy těsně před úderem hurikánu Irma (zdroj: ČT24)
Hurikán byl specifický jednou věcí, a to svým rozsahem. V jednu chvíli zasáhl celý stát Florida a každý kout se vyrovnával s nějakým jiným důsledkem - například s povodněmi, přílivovou vlnou, tornády či silným větrem.
Martin Řezníček

Voda zaplavila silnici, která ostrovy spojuje s pevninou, což vážně zkomplikovalo přísun pomoci a zahájení záchranných prací. Přívalové vlny, podobné tsunami, zaplavily domy a „utopily“ zaparkovaná vozidla. V Miami hurikán vyvracel stromy a vytrhal sloupy elektrického vedení.

Zaplavené ulice Miami
Zdroj: Reuters
  • Podle úředních informací si Irma minulý týden na Kubě vyžádala smrt nejméně deset lidí. Celkový počet obětí hurikánu v Karibiku tím stoupl na 38. Řada ostrovů byla živlem z velké části zničena a evropské země se snaží přispět k jejich obnově. Evropská unie dnes oznámila uvolnění dvou milionů eur (54 milionů korun). Odhady hovoří o tom, že celkové škody v Karibiku dosáhnou mnoha miliard dolarů.