Němci v předvolební debatě Merkelové se Schulzem favorizují kancléřku

Německo se chystá na vrchol předvolební kampaně. Očekává se, že jedinou živě přenášenou televizní debatu obou kandidátů na post kancléře, která začala dnes po osmé hodině večer, bude sledovat až 20 milionů lidí. Veřejnost podle průzkumu věří, že v diskusi bude mít navrch šéfka německé vlády Angela Merkelová (CDU) nad vyzyvatelem Martinem Schulzem (SPD). Asi polovina Němců stále neví, koho bude v září volit, koalice CDU a CSU vede asi o 14 procent.

Německý magazín Der Spiegel vyobrazil kancléřku Merkelovou jako boxerku těžké váhy stojící v ringu zády ke svému soupeři. Vyzyvatel Martin Schulz se snaží zápasit. Souboj trvá přesně devadesát minut. Čtyři moderátoři se ptají především na bezpečnostní situaci a migrační politiku. 

Ostré výroky padaly už během kampaně. Schulz například kritizoval Merkelovou za to, že otevřela běžencům hranice bez konzultace s partnery. „Merkelová by neměla opakovat chybu, kterou udělala v roce 2015, a sice to, že evropské partnery nezahrnula, ale až následně je informovala, což dodnes Polsku a Maďarsku umožňuje, aby se vyhýbaly zodpovědnosti s tím, že se jich nikdo neptal,“ uvedl Schulz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Merkelové šlo o nutný humanitární krok. V následujících dvou letech přišel do Německa více než milion uprchlíků. „Za prvé bych chtěla říct, že Evropa nesplnila svůj domácí úkol. Dublinský systém, který musí být reformován, a na tom pracují ministři vnitra, nefunguje,“ soudí kancléřka.

„Nefunguje ani spravedlivé rozdělování uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Musíme na tom intenzivně pracovat. Evropa nemůže projevit solidaritu jenom vůči několika málo lidem,“ dodala.

Schulz musí útočit

Politologové se shodují, že ve složitějším postavení je Schulz. Podotýkají, že proti němu stojí žena, navíc obratná politička. Jednašedesátiletý politik tuší, že je to zřejmě jeho poslední šance na sebe upozornit a dohnat současnou asi čtrnáctiprocentní ztrátu na konzervativní unii CDU a CSU. I proto se očekává, že se Schulz bude během devadesátiminutové debaty snažit útočit, zatímco Merkelová bude spíše jen kontrovat.

Angela Merkelová během rozhovoru v televizi ZDF
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Debatu živě přenášejí dvě veřejnoprávní a dvě soukromé německé televize. Podle odhadů by duel mohlo sledovat až 20 milionů lidí. Dvě třetiny Němců jsou už teď přesvědčeny o tom, že vítězkou bude Merkelová. Zhruba polovina voličů ale stále nemá jasno, čí jméno zaškrtne na kandidátce. Jasno bude 24. září.