Španěly postihla energetická chudoba. Mnozí si v zimě ani nezatopí

Události: Energetická chudoba ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Jedním z důsledků nedávné hospodářské krize ve Španělsku je energetická chudoba. Více než desetina obyvatel země si v zimě nemůže pořádně zatopit, protože nemají peníze na splácení elektřiny a plynu. Objevily se i případy lidí, kteří uhořeli, když si místo elektřiny svítili svíčkou.

Vrtule větrných turbín se na severozápadě Španělska točí skoro na každém kopci. Proměnily krajinu k nepoznání. Jenom na katastrálním území obce Muras vyrostlo za posledních dvacet let 381 větrných turbín. Díky výjimečným povětrnostním podmínkám se dny v roce, kdy se netočí, dají spočítat na prstech jedné ruky.

Soukromé pozemky odkoupily energetické společnosti od původních majitelů za směšné peníze. Alespoň podle současného starosty. „Příjmy společností rok od roku narůstají a lidé, kteří tyto pozemky vlastnili, jsou na tom stejně jako v roce 1995,“ postěžoval si starosta Manuel Requeijo.

Radnice dostává ročně skoro milion eur jako daň. Starosta se proto rozhodl, že bude lidem ve vesnici přispívat na placení faktur za elektřinu. Ti nejpotřebnější mohou od radnice získat roční příspěvek ve výši až 500 eur, což je v přepočtu zhruba 14 tisíc korun. „Byl to způsob, jak bojovat s energetickou chudobou, která je dnes tak v módě,“ vysvětlil Requeijo.

Cena vody a energií stoupla za posledních deset let o 60 procent. A pokud mluvíme jenom o světle, je to dokonce o víc než 83 procent.
María Campuzanová
mluvčí Aliance proti energetické chudobě

Ve velkých městech, jako je třeba Barcelona, radnice takovou možnost nemá. Lidé, kteří nemají peníze na faktury, se ale mohou obrátit na nevládní organizace. Ty v Katalánsku prosadily zákon, podle kterého energetické společnosti nemohou odříznout od dodávek lidi bez prostředků. Přesto stále dochází k tragédiím. Podle studie, kterou si nechali vypracovat katalánští hasiči, šest z deseti požárů souvisí právě s energetickou chudobou.