Jihokorejský soud poslal šéfa Samsungu kvůli korupci na pět let do vězení

Šéfa Samsungu odsoudili za korupci na pět let (zdroj: ČT24)

Jihokorejský soud poslal na pět let do vězení dědice konglomerátu Samsung I Če-jonga. Obžalován byl z úplatku v aféře kolem bývalé prezidentky Pak Kun-hje. Informovala o tom agentura Reuters. I Če-jong, který obvinění odmítá, byl ve vazbě od února.

Miliardář I Če-jong, který vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia postihl infarkt, byl zatčen 17. února. Jihokorejská zvláštní prokuratura jeho a další čtyři členy vedení 28. února oficiálně obvinila z úplatkářství, zpronevěry, skrývání majetku v zahraničí a z křivého svědectví.

Jihokorejská prokuratura navrhovala dvanáctiletý trest. Mezi body obžaloby bylo poskytnutí 43 miliard wonů (přes 900 milionů korun) jako úplatek kruhům kolem bývalé prezidentky Pak Kun-hje, aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries, s nímž nesouhlasila řada menšinových vlastníků.

Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. Fúze byla důležitá pro upevnění pozice I Če-jonga. Ve skandálu je v odděleném procesu souzena i sesazená jihokorejská prezidentka Pak.

Jeden z nejdelších podnikatelských trestů

Obhajoba I Če-jinga trvala na tom, že se jednalo pouze o podnikatelskou záležitost, soud však tuto argumentaci nepřijal. I Če-jong jakoukoli vinu popírá a jeden z jeho advokátů verdikt označil za nepřijatelný.

Podle jihokorejských zákonů trest vězení delší než tři roky nelze uložit v podmíněné formě. Pětiletý trest přitom patří k nejdelším, jaké byly v kauzách jihokorejských podnikatelů uloženy. Konečný rozsudek v případu I Če-jonga se ovšem vzhledem k očekávánanému odvolacímu řízení čeká až v řádu měsíců.

Současně s I Če-jongem byli ve stejném procesu odsouzeni ke čtyřletému vězení další dva představitelé Samsungu.

Rozhodnutí soudu může největší a nejznámější jihokorejské podnikatelské impérium značně poškodit. Jeho akcie se od vynesení rozsudku propadly o jedno procento a objevují se pochybnosti, zda by skupina měla i nadále fungovat jako rodinná dynastie.

Navzdory únorovému uvěznění I Če-jonga ovšem společnost Samsung vykazuje rekordní zisky. Minulý měsíc přeskočila Apple a stala se nejziskovější technologickou společností na světě.