Rakousko zesílí kontroly na hranicích. Zaměří se na osobní auta i vlaky

Rakousko zintenzivní kontroly na hranicích, protože v posledních dnech zaznamenalo vyšší počty ilegálních přechodů. Oznámil to rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Nová opatření se budou podle agentury APA týkat pohraničních oblastí s Maďarskem, Slovinskem, Slovenskem a Itálií. O českých hranicích se agentura nezmiňuje.

Podle rakouského ministra vnitra Sobotky budou až do odvolání na hranicích intenzivnější kontroly ze strany policie, které by měli pomáhat vojáci. Přísněji budou v příhraničí kontrolována například osobní auta, ale také nákladní vlaky, které přes rakouské území projíždějí z Itálie do Německa.

Německá policie na nákladních vlacích z Rakouska objevila ukryté migranty. Skrývali se v podvozcích převážených kamionů. K sedmi dospělým a pěti nezletilým Afričanům je navedly termokamery vrtulníku.

Lukáš Mathé: Rakouské úřady denně zaznamenají desítky migrantů (zdroj: ČT24)

Utečenci mění své trasy

Důvodem přísnějších kontrol je podle ministra Sobotky zvýšený příchod migrantů, který úřady zaznamenaly v posledních dnech. Šlo o větší skupiny a uprchlíci také přecházeli jinými trasami než obvykle.

O posílení kontrol v hraničních oblastech hovoří představitelé rakouské vlády už několik týdnů.

Začátkem minulého měsíce rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil oznámil, že armáda přesunula čtyři obrněná vozidla k Brennerskému průsmyku, který spojuje Rakousko s Itálií. Italské ministerstvo zahraničí si tehdy kvůli tomu předvolalo rakouského velvyslance v Římě.

Hlavní proud vede přes Itálii

Itálie je nyní hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se většina migrantů snaží na starý kontinent dostat od břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům k záchraně migrantů ve Středozemním moři (zdroj: ČT24)
  • Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo od začátku letošního roku do začátku července do Evropy přes Středozemní moře už více než 100 tisíc migrantů.
  • Naprostá většina migrantů - více než 85 tisíc - se na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře vydala ze severoafrických břehů a dorazila do Itálie. Kolem 9300 lidí překonalo Egejské moře a na evropskou pevninu vkročilo v Řecku. Kolem 6500 migrantů se dostalo ze severu Afriky do Španělska - ať už po moři či přes severoafrické španělské enklávy Ceuta a Melilla.
  • Ve srovnání s loňským rokem je počet příchozích migrantů o více než polovinu nižší. Mezi prvním lednem a třetím červencem roku 2016 Středozemní moře překonalo a do Evropy se dostalo přes 231 tisíc migrantů. 
  • Na celém světě během prvních šesti měsíců letošního roku zahynulo podle IOM přes 3000 migrantů. Více než 2200 jich svou smrt nalezlo právě ve Středozemním moři ve snaze dostat se do Evropy.