V prezidentských volbách v Keni zvítězil současný prezident Kenyatta

V prezidentských volbách v Keni vítězí po sečtení 90 procent hlasů současný prezident Uhuru Kenyatta, který získal 55,6 procenta hlasů. Druhý kandidát, bývalý levicový premiér Raila Odinga, získal 44,6 procenta hlasů. Přestože volbám předcházely násilnosti, hlasování se obešlo bez větších incidentů. Odinga „falešná“ data odmítl.

Oprávnění volit mělo přes 19 milionů Keňanů a účast byla podle pozorovatelů vysoká. Volební komise má týden na vyhlášení výsledků. V případě prezidentského klání se může konat i druhé kolo. Keňané volili i poslance parlamentu a regionálních zastupitelstev.

Na regulérnost voleb dohlíží mezinárodní pozorovatelé včetně bývalého amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, uvedla agentura AP.

Před řadou z přibližně 41 tisíc volebních místností se tvořily fronty od brzkého rána. Kenyatta apeloval na to, aby se Keňané k urnám vydali v co největším počtu. „Až odevzdáte hlas, běžte prosím domů,“ snažil se předejít možným násilným protestům.

Po vraždě člena komise se v zemi zvedla vlna protestů

Již tak velké napětí se v Keni ještě zvýšilo koncem července, kdy byl zavražděn přední člen volební komise Chris Msando, který byl odpovědný za elektronický volební systém. Ujišťoval voliče, že nebude možné výsledky hlasování zmanipulovat. Právě z toho opozice podezírala Kenyattu. Msandova smrt zvedla vlnu protestů a davy demonstrantů požadovaly její rychlé vyšetření.

Podle průzkumů byl před volbami mezi oběma prezidentskými kandidáty rozdíl kolem jednoho procentního bodu. Kenyatta a Odinga o post hlavy státu soupeřili už v roce 2013.

Odingovi příznivci věří, že nyní dvaasedmdesátiletý politik prezidentské volby vyhrál už v roce 2007. Hlavou státu se ale tehdy nestal, tehdejší hlasování totiž mezinárodní pozorovatelé označili za sporné. Keňou následně zmítaly nepokoje, při kterých zemřelo přes 1000 lidí.

Vydáno pod